Moessonregens in Azië maken veel slachtoffers

In het zuiden van Azië houden de moessonregens dit jaar wel erg lelijk huis. In Nepal, India en Bangla Desh zijn sinds de tweede week van augustus al zeker 700 mensen om het leven gekomen. Meer dan een miljoen mensen zijn uit hun huizen verjaagd. In Sierra Leone in Afrika is het dodental van de aardverschuiving eerder deze week in de hoofdstad Freetown intussen opgelopen tot meer dan 500.
Een gezin in hun beschadigde huis in de deelstaat Bihar.

Het zuiden van Azië wordt al sinds de tweede week van augustus getroffen door aardverschuivingen en overstromingen als gevolg van de hevige moessonregens. De Indiase autoriteiten spreken van de ergste overstromingen sinds 2008, volgens Nepal zijn het de ergste in 15 jaar.

In de Indiase staat Bihar werden 53 lichamen aangetroffen toen het waterpeil weer begon te zakken. Dat brengt het aantal doden in Bihar alleen op 205, aldus de nationale veiligheidsdiensten.

Zowat 400.000 mensen zochten onderdak in opvangkampen; in totaal worden in de regio 10 miljoen mensen getroffen.  Tienduizend soldaten zijn gemobiliseerd om de bevolking te helpen.

In de buurstaat Uttar Pradesh zijn al 69 mensen omgekomen, en zijn 2 miljoen mensen getroffen door het noodweer. In de staten Assam en West-Bengalen, in het oosten van het land, vielen minstens 122 doden.

In Nepal kwamen al 135 mensen om het leven kwamen. Minstens twintig procent van de 28 miljoen Nepalezen is getroffen door de overstromingen, de ergste in 15 jaar in het land. De autoriteiten waarschuwen voor de uitbraak van ziekten als tyfus en geelzucht. Verleden jaar kwamen er in Nepal in totaal net geen 100 mensen om bij de moessonregens.

In het buurland Bangladesh tot slot vielen minstens 115 doden, en worden bijna 6 miljoen mensen getroffen.

In het moessonseizoen, tussen eind juni en september, komen in het zuiden van Azië elk jaar talrijke mensen om het leven door noodweer, maar dit jaar is de dodental wel erg hoog.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het karkas van een verdronken tijger in het Kaziranga nationaal park in de deelstaat Assam. Zowat 80 procent van het 480 vierkante kilometer grote park is overstroomd en er zijn meer dan 100 karkassen gevonden. 

Sierra Leone

De modderstromen in Sierra Leone hebben al aan 499 mensen het leven gekost. Dat heeft het centrale luikenhuis van de hoofdstad Freetown gemeld. Het Rode Kruis kon het cijfer voorlopig nog niet bevestigen. Er zijn ook nog altijd meer dan 600 mensen vermist en reddingswerkers zoeken nog steeds naar lichamen.

De meeste slachtoffers vielen in de wijk Regent, aan de rand van Freetown, waar een modderstroom duizend woningen vernielde. Volgens het lijkenhuis gat het om 162 mannen, 163 vrouwen, 70 jongens en 86 meisjes, terwijl van 18 mensen het geslacht nog niet kon vastgesteld worden.

De voorzitter van de internationale Rode Kruis in Sierra Leone zei dat Sierra Leone geconfronteerd wordt met een crisis "die de capaciteiten van het land te boven gaat". Heel wat mensen die hun woning verloren, moeten bijvoorbeeld nog altijd de nacht buiten doorbrengen omdat er onvoldoende opvangplaatsen zijn voor de slachtoffers.

Er komt al hulp toe in Sierra Leone maar het Rode Kruis heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om nog meer steun te bieden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Slachtoffers van de modderstroom worden begraven in de hoofdstad Freetown.