Spanje laat Turkse schrijver weer vrij

Dogan Akhanli, de Duitse schrijver van Turkse origine die gisteren in Granada werd opgepakt is weer vrijgelaten. De Spaanse politie arresteerde hem op vraag van Turkije. Op basis waarvan is onduidelijk. De man wordt vrijgelaten op voorwaarde dat hij in Madrid blijft.

Dogan Akhanli werd gisteren opgepakt in Granada, waar hij met vakantie was. Maar vandaag werd hij alweer vrijgelaten, meldt zijn advocaat.

Volgens de advocaat was de arrestatie van zijn cliënt het gevolg van een verzoek uit Turkije, dat bevestigde ook de Spaanse politie. Waarvan Akhanli precies beschuldigd werd, is nog onduidelijk.

Duitse politici reageerden verontwaardigd op de arrestatie. Ze vermoedden politieke motieven. De auteur schreef in het verleden onder meer over de Armeense genocide en mensenrechtenschendingen. Na een Turkse coup in 1984 zat hij jarenlang in de cel.

In 1991 emigreerde hij naar Duitsland, sinds 2001 is hij Duits staatsburger. In 2010 werd hij tijdens een bezoek aan Istanbul opgepakt voor vermoedelijke betrokkenheid bij een gewapende overval in 1989. Hij werd enkele maanden later vrijgelaten en onschuldig verklaard.

Martin Schulz: "Paranoïde trekjes van Erdogan"

Martin Schulz, de belangrijkste uitdager van Angela Merkel bij de verkiezingen in Duitsland volgende maand, noemde de arrestatie van Akhanli een nieuwe escalatie, een nieuwe verslechtering van de relaties tussen Duitsland en Turkije. Hij is van mening dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan paranoïde trekken vertoont en vindt het niet kunnen dat Erdogan nu ook in het buitenland tegenstanders laat oppakken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft gisteravond al contact opgenomen met zijn Spaanse collega Alfonso Dastis om te verhinderen dat de schrijver uitgeleverd wordt. Ook de Duitse ambassadeur in Spanje heeft die vraag gesteld.

Gespannen relatie

De relaties tussen Duitsland en Turkije zijn op zijn zachtst gezegd gespannen. De afgelopen maanden ruzieden de twee landen al vaker over verschillende onderwerpen. Vrijdag nog gaf president Erdogan nog het advies aan Turken in Duitsland om bij de verkiezingen volgende maand zeker niet voor Angela Merkel te stemmen.

Momenteel worden tien Duitse burgers, waaronder een aantal die ook de Turkse nationaliteit hebben, vastgehouden in Turkije. Onder hen bevindt zich onder meer de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel, correspondent van de krant Die Welt.