Trump en de puntmuts van de Ku Klux Klan: ze sieren meer dan één voorpagina

Een milde, verzoenende tweet. Het is op zijn zachtst gezegd niet het handelsmerk van de Amerikaanse president Donald Trump. Toch greep hij de massale anti-racismedemonstratie van gisteren in Boston aan om op te roepen tot eenheid, nadat hij eerder deze week veel kritiek had gekregen voor zijn reactie na het drama in Charlottesville. Zijn uitspraken inspireerden de cartoonisten van enkele toonaangevende bladen tot opvallend scherpe maar eensgezinde covers.

Een week na het geweld in Charlottesville vonden er dit weekend in verschillende grote Amerikaanse steden betogingen plaats tegen haat en racisme. De grootste was die in Boston, waar 40.000 mensen op straat kwam. 

En, opvallend, president Trump had lovende woorden voor hen. "Ik wil de vele demonstranten in Boston toejuichen die zich uitspreken tegen haat en onverdraagzaamheid", klonk het. "Ons land zal er binnenkort weer eengemaakt uitkomen". Met de tweet beëindigde hij een reeksje, waarin hij eerst ook de politie had bedankt. (lees voort onder de tweet)

Vorig weekend lag Trump nog zwaar onder vuur wegens dubbelzinnige uitspraken die hij deed over het geweld op een betoging van neonazigroeperingen in Charlottesville.

Puntmuts en de Hitlergroet

Die uitspraken hebben een aantal toonaangevende bladen trouwens geïnspireerd door opvallende covers, waarin Trump wordt neergezet als spreekbuis van de Ku Klux Klan, de racistische Amerikaanse beweging. In elk van de tekeningen duikt de kenmerkende puntmuts van de KKK op.

"Zijn zwakke weerwoord aan haatgroepen, alsof hij bang was om ze als kiezers kwijt te raken, zette me ertoe aan om mijn pen te pakken", zegt David Plunkert, die de voorpagina van The New Yorker illustreerde. Ook de cover van The Economist spreekt boekdelen, terwijl het Duitse Der Spiegel eveneens op dezelfde lijn zit.

De cover van Time is overigens nog iets harder. Daarop brengt een arm met de Amerikaanse vlag eroverheen gedrapeerd de Hitlergroet.