Verloren werk van Banksy na 10 jaar herontdekt onder dikke laag verf

In Londen is een verloren gewaande muurschildering van Banksy herontdekt. Dat meldt The Guardian. De tekening toont een agent die cocaïne snuift en zat onder een dikke laag verf en achter een plank verborgen.

"Snorting copper": zo heet de tekening die Banksy dik tien jaar geleden op de muur van een toilettenblok schilderde in Shoreditch, een wijk in het oosten van Londen. Het beeld toont een agent die cocaïne snuift en is kenschetsend voor de anonieme Britse kunstenaar. Toch verdween het al snel uit het straatbeeld en raakte het zo in de vergetelheid. Recent hebben projectontwikkelaars Jonathan Ellis en David Kyte het herontdekt toen ze het gebouw kochten.

Het waren buren die hen over het bestaan van de Banksy vertelden. "Ze vroegen ons of we wisten dat een overschilderde Banksy op de muur stond", vertelt Ellis aan The Guardian. "Toen we de sleutels in handen hadden, gingen we een kijkje nemen." Samen met Kyte haalde hij een grote plank voorzichtig van de muur en zag hij de contouren van het schilderij.

Het bevond zich in een slechte staat. Niet alleen was het gevandaliseerd, de lokale autoriteiten hadden het met een hogedrukreiniger bewerkt én iemand had het met een dikke laag verf overschilderd.

Oplosmiddelen

De projectontwikkelaars hebben het volledige stuk muur waarop de tekening staat uitgeboord en naar een restaurateur in Carlisle overgebracht. Die heeft de verf en andere graffiti met allerlei oplosmiddelen voorzichtig weggehaald en hier en daar retouches aangebracht.

Volgens Banksyspecialist John Brandler is "Snorting copper" een beroemd werk dat in verschillende boeken over de kunstenaar staat vermeld. Hij heeft weet van 2 andere versies van het schilderij, maar hij meent dat dit het enige overlevende origineel is.

Ellis en Kyte hebben het werk voor liefst 1,25 miljoen pond (ruim 1,36 miljoen euro) laten verzekeren. Toch willen ze het na de restauratie op de originele locatie terugplaatsen. Wel zullen ze het aan een betonvloer vastschroeven en met versterkt glas beschermen. Het krijgt ook een alarmsysteem en bewakingscamera's. De onthulling vindt op 5 oktober plaats.