Wrak gevonden van oorlogsschip dat onderdelen van atoombom Little Boy vervoerde

Een team onder leiding van miljardair Paul Allen heeft het wrak teruggevonden van de USS Indianapolis, een Amerikaans oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog dat op 30 juli 1945 zonk in de Filipijnenzee. Het schip werd getorpedeerd nadat het onderdelen van "Little Boy", de atoombom die op Hiroshima zou vallen, afgeleverd had. Het verhaal van de ondergang spreekt jaren later nog altijd tot de verbeelding.

De zoektocht naar de USS Indianapolis is een privé-initiatief, geleid door Paul Allen, Amerikaans multimiljardair en mede-oprichter van Microsoft. Gisteren meldde hij op Twitter dat zijn 13-koppige team wrakstukken van het oorlogsschip heeft kunnen lokaliseren in de Filipijnenzee, op 5.500 meter diepte.

De USS Indianapolis heeft een cruciale rol gespeeld in het einde van de Tweede Wereldoorlog en is in de Verenigde Staten een klinkende naam. De ondergang van de kruiser blijft een van de meest vreselijke en tegelijk meest fascinerende episodes in het verhaal van de Amerikaanse zeemacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Uitputting, uitdroging en haaien

Het oorlogsschip vervoerde in juli 1945 in een geheime missie onderdelen van de allereerste atoombom "Little Boy", die op Hiroshima zou vallen, naar het eiland Tinian in de Stille Oceaan. Op 30 juli, op de terugweg van die missie, werd het schip onder vuur genomen door een Japanse onderzeeër. Twee torpedo's raakten doel.

De bemanning had geen tijd meer om een noodsignaal te sturen, het schip zonk binnen de 12 minuten. Van de 1.196 opvarenden konden een 800-tal zich redden. Door enkele misverstanden in de communicatie kwam de reddingsoperatie echter laat op gang. Pas na 5 dagen merkte de bemanning van een bommenwerper bij een routinevlucht als bij toeval de overlevenden op in zee.

De overlevers hadden niks om zich aan vast te klampen en hadden slechts hun reddingsvest om zich in leven te kunnen houden. Van de 800 opvarenden die zich in eerste instantie hadden kunnen redden, bleven uiteindelijk slechts 316 mensen over. De anderen waren overleden door uitputting, uitdroging, verdrinking én niet-aflatende aanvallen van haaien.

"Men of Courage" en "Jaws"

De afgelopen decennia verschenen tal van boeken, films en documentaires over het lot van de USS Indianapolis en de rol die het schip gespeeld heeft in het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. In 2016 was er nog de film "USS Indianapolis: Men of Courage" met Nicolas Cage, die het gruwelijke verhaal van de bemanning in beeld bracht. Zelfs in "Jaws" (1975) kwam het schip ter sprake als het personage kapitein Quint de angst beschrijft die hij voelde bij het wachten op de redding.

De locatie waar het schip gezonken was, bleef jarenlang onduidelijk. Zoekacties leverden niets op omdat het schip op een enorme diepte lag, bovendien werd ook lang op de verkeerde plaats gezocht. Pas vorig jaar kon door nieuwe geschiedkundige bevindingen een ander zoekgebied afgebakend worden. En dat heeft nu succes opgeleverd.

(lees verder onder de foto's)

"We zijn de bemanning dankbaarheid verschuldigd"

Paul Allen is blij dat zijn team wrakstukken van de USS Indianapolis heeft kunnen lokaliseren. "Als Amerikanen zijn we de bemanning dankbaarheid schuldig voor hun moed, doorzettingsvermogen en opoffering in vreselijke omstandigheden", schrijft hij in een verklaring die de Amerikaanse zeemacht verspreid heeft.

Het team heeft niet naar het wrak gedoken: volgens Amerikaanse wetgeving is een gezonken oorlogsschip een militair graf en mag het niet verstoord worden. De wrakstukken blijven het eigendom van de Amerikaanse zeemacht, de exacte locatie blijft ook geheim.

"Little Boy" en "Fat Man"

De uraniumbom "Little Boy" werd in augustus 1945 afgeworpen boven de Japanse stad Hiroshima. Het is de eerste atoombom die ooit in een oorlog is ingezet. Nadat de tweede atoombom "'Fat Man", die op Nagasaki afgeworpen werd, capituleerde Japan en eindigde de Tweede Wereldoorlog.