Zuid-Afrikaanse kweker mag neushoornhoorns verkopen

Het Zuid-Afrikaanse gerecht heeft het licht op groen gezet voor een controversiële online veiling van neushoornhoorns die normaal morgen van start zal gaan. De internationale handel in de hoorns is verboden, maar John Hume, de grootste kweker van neushoorn ter wereld, mag in Zuid-Afrika zelf 500 kilo hoorn verkopen die hij bij zijn kweekdieren heeft afgezaagd.
AFP or licensors
Afgezaagde hoorns worden verzameld op de Rhino Ranch van John Hume.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben te allen prijze proberen te verhinderen dat de verkoop van de hoorns morgen van start zou kunnen gaan. Ze weigerden de Zuid-Afrikaanse organisator van de veiling een verkoopsvergunning te overhandigen. De organisator in kwestie is John Hume, de grootse fokker van neushoorns in de wereld. Hij stapte naar de rechter en heeft nu gelijk gekregen.

"We hebben de zaak verloren. We moeten de verkoopsvergunning overhandigen. De verkoop zal doorgaan", zei de woordvoerder van het ministerie van Milieu, Moses Rannditsheni.

De advocaat van Hume toonde zich dan weer tevreden. "We hopen dat de regering nu begrepen heeft dat ze ons niet onrechtvaardig kan behandelen", aldus Izak du Toit. Of de veiling ook wordt opgestart, liet hij echter in het midden. Dat zal volgens hem pas beslist worden nadat Hume de verkoopsvergunning in handen heeft.

500 kilo

Hume wil vijfhonderd kilo hoorns te koop aanbieden. De hoorns zijn afkomstig van de circa 1.500 dieren die hij op zijn boerderij in bezit heeft. De neushoorns werden verdoofd toen hun hoorns werden verwijderd.

Dat Hume de hoorns kan verkopen, dankt hij aan een recente wetswijziging waarvoor hij een jarenlange juridische veldslag had gevoerd. Sinds april is het acht jaar oude embargo op de binnenlandse handel in de hoorns opgeheven.

De hoorns zijn zeer in trek in Azië, waar traditionele geneesheren ze ten onrechte helende gaven toedichten. Vietnam is de grootste afnemer van hoorn, en sommigen in Vietnam zien er een afrodisiacum in. Jaarlijks worden duizend neushoorns gedood in Zuid-Afrika, dat 80 procent van de wereldpopulatie op zijn grondgebied heeft.

Hume stelt aan een deel van de vraag tegemoet te kunnen komen met hoorns die op pijnloze wijze zijn verwijderd. Zijn tegenstanders opperen dan weer dat hij de stroperij en de zwarte markt nog groter zal maken.

Het karkas van een neushoorn die in Zuid-Afrika gedood is door stropers, die zijn hoorns hebben afgezaagd.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In een aantal Westerse zoo's en ook in Zuid-Afrika, zoals op deze foto, worden neushoorns preventief van hun hoorns ontdaan, om te vermijden dat stropers de dieren zouden doden voor hun hoorn.

AP2011

In beslag genomen gesmokkelde hoorns bij de douane van Hong Kong.