Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"VS staat op stelten": totale zonsverduistering trekt straks van West- naar Oostkust

In de Verenigde Staten maken ze zich stilaan klaar voor een totale zonsverduistering. Het is er de eerste sinds 1979 en meteen een bijzondere. "De eclips gaat in twee uur tijd van de West- naar de Oostkust", zegt weerman Frank Deboosere.

Voor een goed begrip - en voor wie niet meteen goed heeft opgelet toen het onderwerp aan bod kwam in de les - leggen we eerst het verschijnsel even uit. Bij een zonsverduistering staan de aarde, de maan en de zon precies op één lijn. Omdat de maan tussen de aarde en de zon staat, bereikt het zonlicht de aarde - voor even althans - niet meer.

"Coast to coast"

"De Verenigde Staten staan momenteel op stelten", zegt VRT-weerman Frank Deboosere. Het is dan ook al even geleden dat ze er een totale eclips meemaakten. Van 1979 om precies te zijn.

Maar dat is niet alles. Het gaat om een "coast to coast"-zonsverduistering, waarbij de eclips in twee uur tijd van de Westkust naar de Oostkust trekt. En dat is dan weer van 1918 geleden. "Het gaat wel maar om een smalle strook, dus niet iedereen uit de staten die aan bod komen, zal de totale verduistering kunnen zien." 

De verduistering trekt straks achtereenvolgens over Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Iowa, Illinois, Kentucky, Tennessee, North Carolina, Georgia en South Carolina. 

Aandacht

Het fenomeen kan alleszins op de nodige aandacht rekenen in Amerika. Nieuwszenders plannen speciale uitzendingen, de speciale eclipsbrilletjes vliegen de deur uit en er bestaan ook speciale postzegels en T-shirts.

Overal in het land duiken ook plaatselijke initiatieven op. Zo worden in talrijke cafés speciale eclipsdonuts en -koffie aangeboden. Een marihuanawinkel in Portland (Oregon) bracht voor de gelegenheid zelfs de hasjsoort "Moon Puppies" op de markt.

AFP or licensors

Echte fans met veel geld konden bovendien een boottocht boeken op de Royal Carribean, met als kers op de taart een optreden van Bonnie Tyler. Zij zal tijdens de eclips haar hit uit 1983 "Total eclipse of the heart" zingen.

De hele zonsverduistering vindt plaats tussen 19 en 21 uur onze tijd. Wie wil, kan alles live volgen op de website van NASA.

België?

In ons land is het al van 11 augustus 1999 geleden dat er een totale zonsverduistering heeft plaatsgevonden. "Het Journaal" had daar die dag uitgebreid aandacht voor.

Video player inladen...

Wie in ons land nog een totale zonsverduistering wil meemaken, moet wachten tot 25 mei 2142. Op 23 september 2090 trekt er ook al eentje over ons land, maar dat gebeurt bij zonsondergang. Niet ideaal om er ten volle van te genieten, dus. 

Meest gelezen