"Vals" schilderij van John Constable blijkt authentiek werk van 2 miljoen pond

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuw schilderij van John Constable geïdentificeerd. Dat gebeurde door de makers van het programma "Fake or fortune?" op de BBC. Eerder dachten kenners dat het om een vervalsing ging.

180 jaar na zijn dood telt het oeuvre van John Constable sinds gisteravond een nieuw schilderij. Op basis van uitvoerig wetenschappelijk onderzoek hebben de makers van "Fake or fortune" op de BBC bewezen dat een schilderij dat presentator Philip Mould ooit in handen had wel degelijk van de hand van de beroemde Britse schilder is.

Mould kocht het werk jaren geleden als jonge kunsthandelaar voor 10.000 pond (bijna 11.000 euro). Hij vermoedde meteen dat het om een werk van Constable ging, maar kon het niet bewijzen. Hij verkocht het om het enkele jaren later terug te kopen. Toen hij het verband met Constable opnieuw niet kon hard maken, verkocht hij het in 2000 een tweede keer aan zakenman Henry Reid voor 35.000 pond (ruim 38.000 euro).

"Ik beloofde Reid dat ik ooit zou bewijzen dat het wel degelijk om een authentiek schilderij van Constable ging", zegt Mould op Radio 5. "Nu hebben we eindelijk aangetoond dat een schilderij dat ik ooit voor een paar duizend pond kocht, door een van de grootste landschapsschilders is gemaakt."

Los Angeles

In de aflevering van gisteravond  was te zien hoe Mould het schilderij samen met copresentator Fiona Bruce aan allerlei onderzoeken liet onderwerpen, onder meer door experts in Los Angeles. Zo lieten ze de chemische samenstelling van de verflagen analyseren en reconstrueerden ze het pad dat het werk langs verschillende eigenaars maakte.

"Uiteindelijk troffen we het schilderij aan in een verkoop door de zoon van Constable na zijn dood", zegt Mould. "Dat was een doorbraak." Op basis van alle resultaten hebben 2 specialisten uiteindelijk geoordeeld dat het werk authentiek is. Ze schatten dat het zowat 2 miljoen pond (2,2 miljoen euro) waard is.

"De hooiwagen"

Het schilderij in kwestie is een vroege versie van "De hooiwagen", het meesterwerk dat Constable in 1821 maakte en dat zich in de collectie van de National Gallery in Londen bevindt (zie foto onder).

Mould vindt het naar eigen zeggen niet erg dat hij het werk ooit voor een schijntje aan Reid heeft verkocht. "Ik ben erg blij voor hem", zegt hij. "Het is ook geweldig voor Constable zelf."

PA Wire/PA Images

Meest gelezen