AFP or licensors

Brigitte Macron moet het stellen met bescheiden officiële rol in het Elysée

De taken en middelen van de Franse "first lady" zijn nu vastgelegd in een officieel "transparantiecharter". Dat staat te lezen op de officiële website van de Franse president. De presidentsvrouw krijgt geen echt juridisch statuut met een salaris en eigen kantoor, maar haar rol is nu wel vastgelegd in een officieel kader.

De officiële prioriteiten van Brigitte Macron, de echtgenote van de Franse president Emmanuel Macron, zullen onder meer bestaan uit de bestrijding van de klimaatverandering en geweld tegen vrouwen en kinderen. Daarnaast zal ze ook een tussenpersoon zijn voor de president en verschillende vrijwilligersorganisaties.

Voor deze publieke rol zal de "première dame" van Frankrijk geen salaris of andere financiële middelen ontvangen. Wel krijgt ze twee adviseurs uit het kabinet van de president en kan ze ook gebruik maken van de diensten van het secretariaat. Ze zal ook regelmatig verslag moeten uitbrengen over de activiteiten waaraan ze deelneemt.

De invulling van de rol van Brigitte Macron is vastgelegd in een "transparantiecharter". Dat charter werd vandaag gepubliceerd op de officiële website van de Franse president. De bedoeling is dat de Franse presidentsvrouw haar publieke rol op een transparante manier kan vervullen.

In principe krijgt Brigitte Macron dezelfde functie als haar voorgangers, alleen wordt die nu dus voor het eerst vastgelegd in een officieel kader.

Na controverse toch geen officieel statuut

De discussie of de Franse presidentsvrouw al dan niet een officiële functie moet krijgen, houdt Frankrijk al een aantal dagen in de ban. Een officieel statuut, waarbij de presidentsvrouw een eigen kantoor en een vergoeding zou krijgen voor haar rol, was nog een van de verkiezingsbeloftes van president Macron. Op die manier wilde hij een einde maken aan de "typische Franse hypocrisie waarbij iemand een rol vervult zonder dat die persoon daarvoor officieel erkend wordt".  

Begin augustus liet het Elysée al weten dat een dergelijk officieel statuut eraan zat te komen, maar dat stootte op protest.  Er werd onder meer een petitie opgericht door de Franse artiest en auteur Thierry Paul Valette. Snel kon hij al meer dan 300.000 handtekeningen verzamelen. Ook uit de hoek van de linkse beweging La France Insoumise kwam kritiek. 

De entourage van Brigitte Macron benadrukte vandaag bij het Franse persagentschap AFP dat er uiteindelijk geen "officieel statuut" werd opgericht, maar eerder een "reeks van verplichtingen" die alleen voor Brigitte Macron zullen gelden zolang het mandaat van president Macron loopt. 

 

Meest gelezen