file

Cathay Pacific uit Hongkong koopt 32 vliegtuigen bij Airbus

De grootste luchtvaartmaatschappij uit Hongkong heeft een bestelling van 4,1 miljard dollar geplaatst bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus, ten minste bij cataloguswaarde. De toestellen zijn vooral bedoeld om de verouderde vloot van het filiaal Cathay Dragon te moderniseren.

Het gaat om een niet-bindend document voor de bestelling van 32 toestellen van het type A321-200neo. Die moeten tussen 2020 en 2023 geleverd worden. Normaal hebben die een prijskaartje van 127 miljoen dollar elk, maar voor een dergelijk groot contract wordt wellicht korting gegeven.

De A321neo kan tot 240 passagiers vervoeren over een afstand van 7.400 kilometer en heeft erg zuinige motoren. Airbus heeft veel aanvragen voor dat toestel.

Met de toestellen wil Cathay Pacific vooral de vloot van het regionale filiaal Cathay Dragon, het vroegere Dragon Air, moderniseren. Die vliegt nu met wat oudere A320's en A321's. Cathay Dragon vliegt vanuit Hongkong naar 56 bestemmingen in Azië en heeft ook grotere A330's van Airbus in dienst.

Cathay Pacific en Cathay Dragon hebben de laatste tijd heel wat geherstructureerd. Vorige week kondigde Cathay nog het slechtste halfjaarresultaat in twee decennia aan.

Meest gelezen