De maan drijft de spot met de zon op Twitter

Naar aanleiding van de totale zonsverduistering die vandaag in delen van Amerika te zien was, heeft het - nochtans zeer wetenschappelijke - ruimtevaartagentschap NASA zich eens laten gaan op Twitter. En zoals miljoenen andere Amerikanen, heeft ook president Donald Trump met zijn familie naar de zonsverduistering gekeken, al was die in Washington slechts gedeeltelijk.
De maan verduistert het logo van @NASAsun.

Alsof het voor de zon nog niet erg genoeg was om door de maan verduisterd te worden, schreef NASA Moon op de officiële twitteraccount: "HA HA HA. Ik heb de zon geblokkeerd. Maak plaats voor de maan. #SolarEclipse2017".

De tweet was vergezeld van een screenshot waarop te zien was dat de maan het geverifieerde Twitterprofiel van NASA Sun & Space blokkeerde.

Het antwoord van de zon liet niet lang op zich wachten: "Uh, excuseer me,!, #solareclipse2017", zo tweette @NASASun.

Pas twee uur later kwam het verlossende antwoord van @NASAMoon: "Laat de zon schijnen. @NASASun, ik blokkeer je niet langer in de lucht en op Twitter :) #SolarEclipse2017".

Tienduizenden twittergebruikers konden de uitwisseling wel smaken, en veel gebruikers van sociale media reageerden geamuseerd. Een gebruiker maakte van de zonsverduistering gebruik om tegelijk de NASA lof toe te zwaaien, en kritiek te uiten op de regering-Trump. "Als de NASA het al zo goed doet bij de zonsverduistering, stel je eens voor wat ze ons dan niet kunnen vertellen over klimaatwetenschap. Stem voor pro-wetenschap wetgevers.", zo tweette hij.

Na weken van anticipatie werd de totale zonsverduistering in de VS begroet door miljoenen mensen, die vaak juichten en schreeuwden. De verduistering was het eerst te zien aan de Westkust in Oregon en om 20.48 uur onze tijd kwam in South Carolina een einde aan de "Great American Eclipse".

(lees voort onder de tweets)

Trump

Ook de Amerikaanse president Donald Trump, zijn echtgenote Melania, zoon Barron en dochter Ivanka hebben naar de zonsverduistering gekeken.

De Trumps hadden van op het Truman-balkon van het Witte Huis - zoals het hoort en iets waarvoor Ivanka via Twitter promotie had gevoerd - eclipsbrilletjes opgezet om te kijken naar het fenomeen toen het over de hoofdstad Washington trok. Op een bepaald ogenblik kon de president het echter toch niet laten om ook zonder brilletje een blik te werpen.

De Trumps waren slechts getuige van een gedeeltelijke eclips. De maan bedekte boven Washington slechts 81 procent van onze ster. Ook vicepresident Mike Pence liet zich, elders in de Amerikaanse hoofdstad, niet onbetuigd.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De familie Trump bekijkt de zonsverduistering van op het balkon van het Witte Huis. Van links naar rechts: dochter Ivanka, first lady Melania, president Donald Trump en zoon Barron.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen