AP2008

Eerste Europese autotransplantatie met een robot in UZ Gent

Chirurgen van het UZ Gent zijn erin geslaagd om met behulp van een operatierobot een nier bij een patiënt te verwijderen, te bewerken en terug te plaatsen.  Volgens uroloog dokter Karel Decaestecker van het UZ Gent is de operatie een primeur voor Europa.  

"Voorheen werden autotransplantaties van nieren of transplantaties van eigen nieren uitgevoerd zonder assistentie van een robot en vonden ze zelden plaats omdat deze operaties zeer ingrijpend zijn", zo zei Decestecker in een persmededeling. "Dankzij de robot verlopen deze ingrepen nu vlot via een kijkoperatie. Op termijn zullen meer patiënten daardoor hun nieren kunnen behouden en aan levenskwaliteit winnen."
 
Een autotransplantatie is een ingreep waarbij een orgaan uit een patiënt verwijderd wordt, vervolgens bewerkt wordt en teruggeplaatst wordt op dezelfde of - in het geval van een nier - op een andere plaats. De operatie wordt voornamelijk toegepast op de nieren en de lever. Autotransplantaties van nieren vinden plaats wanneer een ingreep moeilijk in het lichaam uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld om een complexe tumor te verwijderen of om onoverbrugbare vernauwingen aan urineleiders op te lossen.

"Vandaag worden klassieke autotransplantaties van nieren, zonder robotassistentie, maar zelden uitgevoerd omdat de ingreep zeer ingrijpend is", lichtte dokter Decaestecker toe. "Chirurgen moeten namelijk één of meerdere insneden tot dertig centimeter lang maken. Wanneer we de robot gebruiken, volstaan daarentegen een vijftal incisies van acht tot tien millimeter voor de robotinstrumenten en één incisie van ongeveer zes centimeter om de nier uit en weer in het lichaam te brengen."
 

AP2008

De operatierobot da Vinci in het universitair ziekenhuis in Genève (archieffoto).

Europese primeur

In Europa is het de eerste keer dat een operatierobot ingezet wordt bij een autotransplantatie. Wereldwijd is de ingreep slechts enkele keren toegepast.

In het UZ Gent vonden nu twee robotgeassisteerde autotransplantaties kort na elkaar plaats. Dokter Decaestecker: "Bij de beide patiënten waren de ingrepen nodig om onoverbrugbare vernauwingen aan de urineleiders op te lossen. Bij de ene patiënt werd bovendien nog een steen uit de nier verwijderd en bij de andere moest een reconstructie van de nierslagaders gebeuren voordat de nier weer ingeplant kon worden ter hoogte van de bekkenbloedvaten. De ingrepen verliepen zonder problemen en de patiënten stellen het goed."

Minder ingrijpend

Aangezien een robotgeassisteerde autotransplantatie minder invasief is dan een klassieke autotransplantatie, kunnen patiënten al na een zestal dagen naar huis, ervaren ze minder pijn en herstellen ze sneller.

"Dankzij de robot worden autotransplantaties dus minder ingrijpend. Daardoor groeit de kans dat de techniek nu meer toegepast zal worden, waardoor meer patiënten hun nieren op een kwaliteitsvolle manier zullen kunnen behouden. Voorheen werd er vaker beslist om bijvoorbeeld een nier te verwijderen, levenslang stents in de urineleiders te wisselen of een definitief buisje in de nier te plaatsen omdat die ingrepen minder zwaar zijn", zo zei Decaestecker.

Ervaring

Robotgeassisteerde autotransplantaties blijven ingewikkelde ingrepen die de nodige expertise vragen. Het UZ Gent zegt dat het die ervaring heeft.

In het voorjaar van 2016 voerde het team van dokter Decaestecker en thoracovasculair chirurg  Liesbeth Desender al de eerste robotgeassisteerde niertransplantatie in België uit. Daarbij werd met behulp van de robot een nier verwijderd bij een levende donor en vervolgens ingeplant bij een patiënt met ernstig nierfalen.

"Ons team is ervaren en iedereen is ingespeeld op elkaar", zei dokter Desender. "Ervaring en vertrouwen bepalen in grote mate mee het succes van dit soort ingrepen."

Meest gelezen