Ensorportret dat Koninklijke Bibliotheek kocht, blijkt zeldzamer dan gedacht

Een Ensorprent die de Koninklijke Bibliotheek van België enkele weken geleden op een veiling in Brussel heeft aangekocht, blijkt na restauratie veel zeldzamer dan gedacht. Het gaat om een zelfportret van "eerste staat".

Vanwege de kleine afmetingen van 13,4 op 9,5 cm kreeg de prent weinig aandacht op de kijkdagen voorafgaand aan de veiling. De waarnemer van de Koninklijke Bibliotheek van België had echter het juiste vermoeden dat het een uiterst zeldzame vroege druk van Ensors voorstelling betrof.

Na restauratie is duidelijk dat het om een zelfportret gaat dat Ensor rond 1900 met een droge naald in een koperplaat kraste om vervolgens in de postkaart te drukken. Op de prent toont de kunstenaar zich in de kledij van een doorwinterde strandjutter met muts en dikke jas tegen de gure Noordzeewind. Hij draagt ook een vissersmand in de linkerhand.

Emma Lambotte

Na vergelijking met andere afdrukken van dezelfde prent blijkt dat het om een zeldzame "eerste staat" gaat, een vroege druk. Bij de "tweede staat" zijn al schaduwpartijen aan de compositie toegevoegd. De eigenhandige bijkleuring door Ensor maakt deze postkaart nog unieker.

Bij het ontdoen van de kader, werd ook het adres van "Mevr. Emma Lambotte, Louizastraat 28, Antwerpen" blootgelegd. Deze uit Luik afkomstig schrijfster en kunstschilderes, is van groot belang voor de artistieke carrière van Ensor. Ze verzamelde niet enkel zijn werken, maar leidde ook direct en indirect tot de ontwikkeling en promotie van zijn artistieke capaciteiten.

Meest gelezen