Experten onder wie ook Tesla-baas Elon Musk pleiten voor verbod op "killer robots"

Meer dan honderd pioniers op het gebied van robotica en artificiële intelligentie, onder wie Tesla-baas Elon Musk, waarschuwen de Verenigde Naties in een open brief voor de gevaren van autonome wapens of "killer robots". Ze pleiten voor een internationaal verbod op de ontwikkeling en het gebruik van dergelijke wapens.
2013 Getty Images

In de open brief waarschuwen 116 technologie-experten uit 26 landen dat dodelijke autonome wapens, zogenaamde "killer robots", na buskruit en kernwapens, een derde revolutie in oorlogsvoering dreigen te veroorzaken. "Eens ze zijn ontwikkeld zullen ze leiden tot gewapende conflicten op een ongeziene schaal en aan een snelheid die voor mensen moeilijk te bevatten is", aldus de specialisten.

"Dit kunnen wapens van terreur zijn, wapens die despoten en terroristen gebruiken tegen onschuldige burgers en wapens die gehackt kunnen worden om zich op ongewenste wijze te gedragen", waarschuwen de ondernemers verder "Eens deze doos van Pandora geopend is, wordt het moeilijk die te sluiten." Ze roepen de Verenigde Naties daarom op snel in actie te komen en "een manier te vinden om ons allemaal te beschermen tegen die gevaren".

De brief werd vandaag gepubliceerd in het kader van een internationale conferentie over autonome wapens in Melbourne. Autonome wapens of killer robots zijn wapensystemen, zoals tanks of drones, die zonder sturing of beslissing van mensen tot actie kunnen overgaan. Volgens Human Rights watch zijn er momenteel een tiental landen, waaronder de Verenigde Staten, China, Israël, Zuid-Korea, Rusland en Groot-Brittannië, die werken aan dergelijke wapens.

Gevaarlijker dan Kim Jong-un

Een verbod op de ontwikkeling van killer robots is eerder al ter sprake gekomen in de VN. In 2015 schreven meer dan 1.000 technologie-experten en wetenschappers een brief aan de wereldleiders, waarin ze waarschuwden voor de gevaren van autonome wapens. Ook toen zette Elon Musk zijn handtekening onder de brief, naast onder anderen fysicus Stephen Hawking en mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak.

Musk waarschuwt al jaren voor de gevaren van kunstmatige intelligentie, die volgens hem potentieel gevaarlijker is dan kernwapens. Eerder deze maand, te midden van de oplopende spanningen tussen de VS en Noord-Korea, ging hij nog een stap verder op Twitter: "Als je niet bezorgd bent over de veiligheid van kunstmatige intelligentie, dan zou je dat moeten zijn. Enorm veel gevaarlijker dan Noord-Korea."

Meest gelezen