Kankeronderzoeker loopt van Leuven naar Compostela: "Eerbetoon aan zoon en alle kankerpatiënten"

Kankeronderzoeker Johan Swinnen beloofde "iets zots" te doen als zijn zoon - die zelf kanker heeft - dit jaar nog bij hem zou zijn. Vandaag maakt hij die belofte waar en start hij aan een "looptochtje" van Leuven naar Santiago de Compostella: zo maar even 2.400 kilometer in 32 dagen. "Het is een eerbetoon aan alle kankerpatiënten."

In 2011 werd bij Pieter een hersentumor vastgesteld. De prognose was slecht, de overlevingskansen klein. "Toen heb ik gezegd dat ik iets heel zots zou doen als Pieter vijf jaar later nog bij ons zou zijn", vertelt Swinnen in "De ochtend" op Radio 1.

Zes jaar later gaat het "behoorlijk goed" met Pieter en dus is het tijd om het "zotte plan" ook uit te voeren. De kankerprofessor vertrekt vanochtend om 10 uur in Leuven en zal in 32 dagen naar Santiago de Compostella lopen. "Het gaat gemiddeld om 80 kilometer per dag, wat gelijk staat aan twee marathons. Ik heb er mij behoorlijk op voorbereid, al was het toch een stuk minder dan wat ik hoopte te kunnen doen. Het was nog ontzettend druk."

Dankbaarheid en respect

Waarom hij het doet? "Uit dankbaarheid en respect voor mijn zoon", vertelt Swinnen. "Maar ook als eerbetoon voor alle kankerpatiënten. Ik wil hun strijd symbolisch overdoen." De professor neemt ook brieven mee van kankerpatiënten en hun naasten. "Het zijn brieven van woede en frustratie, maar ook van dankbaarheid en hoop. Ik heb er al meer dan vijfhonderd binnen. Zij gaan allemaal mee. Maar ook de komende dagen kunnen mensen nog brieven binnenbrengen. Zij zullen in de loop van de tocht nog in mijn rugzak worden gestoken."

Daarnaast is het ook niet de bedoeling om het vrijblijvend te houden. Via fondsenwerving worden er kilometers verkocht. "Het geld dient voor kankeronderzoek en dat is toch echt wel belangrijk", zegt Swinnen. "Elke dag sterven er wereldwijd nog zo'n 20.000 mensen aan kanker. We moeten daar iets aan doen en dat kan enkel door kankeronderzoek te steunen. De afgelopen jaren zijn er al mooie ontwikkelingen gekomen in het onderzoek, zowel naar de diagnose als de therapie. Dat moeten we voortzetten."

Geweldig initiatief

"Pieter vindt dit een geweldig initiatief, al is hij toch ook een beetje bezorgd", besluit de professor, die benadrukt dat het ondertussen behoorlijk goed gaat met zijn zoon. "Zijn toestand is stabiel. Hij heeft lange tijd in een rolstoel gezeten, maar die heeft hij een paar maanden geleden achter zich kunnen laten. Hij gaat nu twee dagen per week naar een dagcentrum waar hij stripverhalen tekent. Hij is gelukkig. Dat is fijn om te zien."

Meer informatie over de tocht en het initiatief is terug te vinden op de website Post voor Compostella

"Ik wil de tocht van kankerpatiënten op een symbolische tocht overdoen"

Meest gelezen