Komt "verloren" holocaustfilm van Jerry Lewis postuum uit?

Een dag na het overlijden van Jerry Lewis rijst de vraag wat met "The day the clown cried" moet gebeuren. De acteur maakte die film over de holocaust in 1972, maar bracht hem nooit uit.
AP1972

Een Joodse clown valt tijdens WO II in handen van de nazi's en krijgt de gruwelijke taak om kinderen naar de gaskamers te begeleiden: dat is in een notendop het verhaal van "The day the clown cried", een film van en met Jerry Lewis uit 1972.

De acteur en komiek vond het resultaat uiteindelijk zo slecht dat hij besloot de film nooit uit te brengen. Wel gaf hij een kopie aan de Library of Congress in de VS.

Die gerenommeerde Amerikaanse instelling liet enkele jaren geleden verstaan dat de film in 2024 zal verschijnen. Nu Lewis is overleden, vragen velen zich af of dit niet eerder kan.

"Het had een geweldige film kunnen zijn, maar ik heb het verknoeid"

Zelf sprak Lewis zelden of nooit over "The day the clown cried". "Ik schaamde me voor het werk en ik was dankbaar dat ik in staat was het nooit aan iemand te laten zien", zei hij in 2013. "Het had een geweldige film kunnen zijn, maar ik heb het verknoeid."

Vorig jaar zijn beelden uit de film gebruikt voor de BBC-documentaire "The story of "The day the clown cried"". Op YouTube staat ook een Nederlandstalige reportage over de film.

Meest gelezen