Lotus haalt verschillende koeken uit de rekken, "maar fipronilgehalte ver beneden veiligheidsgrens"

Lotus heeft nu ook in ons land verschillende koekjes uit de winkelrekken laten halen omdat er fipronil inzit. Dat meldt "VTM Nieuws". Het gaat om een preventieve maatregel. Een gevaar voor de volksgezondheid is er niet. Lotus zelf benadrukt in een persbericht dat de hoeveelheid fipronil ver beneden de veiligheidsdrempel voor voedselveiligheid ligt.

Dit weekend raakte al bekend dat er in Frankrijk verschillende soorten koeken van Lotus uit de winkel werden gehaald omdat er sporen van fipronil in zouden zitten. Het gaat om kleine hoeveelheden, die geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Nu raakt bekend dat er ook in ons land producten uit de winkel worden gehaald. Delhaize, Lidl en Colruyt bevestigen aan onze redactie dat ze dat hebben gedaan op vraag van Lotus zelf. Het gaat om Zebrakoekjes, Madeleines, Amico-koeken en mini-frangipanes. 

Een terugroepactie komt er niet, zo is er te horen. Wie onlangs koeken heeft gekocht, mag die gewoon opeten. Een risico voor de volksgezondheid is er niet.

"Geen reden tot bezorgdheid in geval van consumptie"

Lotus Bakeries vertelt in een persbericht dat het slechts om een beperkt aantal loten gaat van gebakspecialiteiten die met gecontamineerde eieren werden geproduceerd. Die loten werden aan analyses onderworpen.

Uit de analyses bleek dat de hoeveelheid fipronil net boven de Europese conformiteitsdrempel voor afgewerkte producten lag, maar ver beneden de veiligheidsdrempel voor voedselveiligheid. "Er is dus geen reden tot bezorgdheid in geval van consumptie," klinkt het bij Lotus.

Lotus Bakeries benadrukt wel dat het haar verantwoordelijkheid heeft opgenomen en daarom heeft besloten om alle niet-conforme producten van de Belgische markt te halen.

FAVV niet betrokken bij de beslissing

Het Federaal Voedselagentschap is niet betrokken bij de beslissing, zo is daar te horen. "Toen wij vernamen dat er in Frankrijk koeken uit de winkel werden gehaald, hebben we aan Lotus gevraagd hoe het zit met de Belgische markt", zegt woordvoerster Katrien Stragier aan onze redactie. "Zij hebben nadien een dossier ingediend waarin staat welke acties zij ondernemen. Wij controleren enkel of die maatregelen ook worden genomen."

Meest gelezen