Nieuw duo voor Gentse rectorverkiezingen: "Met grote ogen gekeken naar vorige verkiezingen"

Professor Karin Raeymaeckers en professor Patrick De Baets stellen zich kandidaat om rector en vicerector van de Universiteit Gent te worden. Net op tijd, want maandag begint een nieuwe cyclus van de rectorverkiezingen. In juni leverde de tweede cyclus na 7 rondes geen nieuwe rector op.

Na deze derde stemronde komt er dus mogelijk eindelijk een nieuwe rector in Gent. “Wij hebben met grote ogen gekeken naar de manier waarop de rectorverkiezingen in de vorige fases verlopen zijn. Dit heeft imagoschade meegebracht voor de universiteit.”, zegt Karin Raeymaeckers in "De ochtend" op Radio 1.

Raeymaeckers is professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen en komt op met kandidaat-vicerector Patrick De Baets, die deel uitmaakt van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Dankzij de wijziging van het kiesreglement kunnen zij deelnemen aan de derde cyclus van de verkiezingen. “Het is belangrijk dat nieuwe duo’s in de strijd komen om een nieuwe start te maken. In een democratisch bestel is het belangrijk dat de kiezer de keuze heeft tussen meerdere kandidatenduo’s.”

Inhoudelijk verschillend

Volgens kandidaat-rector Raeymaeckers verschilt hun programma op een aantal punten van de andere duo’s. “We leggen nadruk op de integratie van het universitair ziekenhuis UZ Gent binnen de Universiteit Gent. Er is nu veel onzekerheid bij de mensen van UZ Gent en overleg is nodig.” Een tweede belangrijk punt in hun programma is het belang van beter overleg tussen de verschillende organen en het investeren in onderlinge communicatie. “Overleg zit momenteel verankerd in platformen maar er is weinig communicatie tussen de verschillende platformen. Bovendien zijn het steeds dezelfde mensen die daarin actief zijn. We willen meer inspraak van de basis.”

Het uitdagersduo wil vooral “een positieve campagne voeren en af van het idee dat er veel problemen zijn aan de UGent. Er zijn een aantal problemen binnen de universiteit maar die zijn er in alle grote instellingen.”

Nieuw reglement

Op 18 september start de verkiezingscyclus. Die zal maximaal drie stemrondes omvatten, in plaats van vijf in het oude reglement. De stemronde en het aantal kandidaten bepalen welke meerderheid noodzakelijk is. Wanneer meer dan twee duo's kandidaat zijn, wordt de gewogen tweederdemeerderheid als eis om verkozen te worden behouden in de eerste stemronde. Enkel de twee duo's die het meeste stemmen behalen, gaan naar de tweede stemronde, waarin opnieuw een gewogen tweederdemeerderheid geldt. Vanaf de derde stemronde wordt dit een gewone (helft plus één) gewogen meerderheid.

Nog tot vrijdag kunnen kandidatenduo's zich aanbieden om deel te nemen aan de derde cyclus van de rectorverkiezingen. Het is afwachten of het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger zich opnieuw kandidaat zal stellen. Zij namen het in mei op tegen Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe. Deze laatste krijgen met Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets nu nieuwe concurrentie.

Meest gelezen