AFP or licensors

Rode Kruis: "Help ons door overstromingsgebied in kaart te brengen"

Het Rode Kruis lanceert een opmerkelijke oproep. De hulporganisatie zoekt mensen die via het internet rampgebieden in kaart kunnen brengen. Zware overstromingen in Nepal, Bangladesh en India troffen de voorbije weken al miljoenen mensen, maar omdat er geen goede kaarten zijn, is het vaak moeilijk om de hulpgoederen ter plaatse te krijgen.

Sinds de tweede week van augustus wordt het zuiden van Azië getroffen door aardverschuivingen en overstromingen. “De ergste overstromingen in 15 jaar”, aldus de Nepalese autoriteiten. De moessonregens hebben al zeker 700 levens gekost, meer dan een miljoen mensen zijn uit hun huizen verjaagd en hulporganisaties vrezen dat de situatie alleen nog maar erger wordt. Een derde van Bangladesh en Nepal staat op dit moment al onder water”, klinkt het bij het Rode Kruis.

"We weten vaak niet hoe we de getroffen gebieden kunnen bereiken"

De hulporganisaties zorgen voor voedsel, drinkwater en onderdak, maar het is steeds moeilijker om de hulpgoederen op de goede plek te krijgen. Dit komt omdat veel gebieden niet goed in kaart zijn gebracht. “We weten vaak niet waar de getroffen dorpen liggen, hoeveel mensen er leven en hoe we er kunnen komen”, klinkt het.

Daarom lanceert het Rode Kruis nu een wereldwijde oproep om via het internet te helpen met het in kaart brengen van de rampgebieden. "We vragen om satellietbeelden te bekijken en op basis van die beelden kaarten te gaan inkleuren door wegen, gebouwen en rivieren in Nepal in kaart brengen, aldus An Luyten van het Rode Kruis. "Zo kunnen we onze hulpverlening op een efficiënte manier organiseren".

Meest gelezen