Russen vernietigen groot konvooi van IS in oosten van Syrië

De Russische luchtmacht ondersteunt vanuit de lucht een offensief van het Syrische regeringsleger om de omsingelde enclave Deir ez-Zor te ontzetten. Daarin past dit bombardement van een groot konvooi van terrein- en vrachtwagens en tanks van IS.

Volgens de Russen bestond het konvooi uit 20 vracht- en terreinwagens, maar ook uit tanks en pantserwagens. Ten westen van de stad Deir e-Zor werd dat konvooi onder vuur genomen en daarbij zouden volgens de Russen meer dan 200 IS-terroristen gedood zijn.

Deir e-Zor is in regeringshanden, maar is nog steeds omsingeld door IS. De inwoners van de stad en de regeringstroepen worden vanuit de lucht bevoorraad, maar de situatie is er erg precair.

De voorbije weken rukt het Syrische regeringsleger opnieuw op naar Deir ez-Zor om die stad te ontzetten. Het gaat om meer dan dat: het regime van Assad wil de controle heroveren over de oostelijke Eufraatvallei, een belangrijke verbindingsader in het land en een groene zone te midden van de woestijn.

Bouwen aan een "sjiitische as" van Iran tot Libanon?

Het is vooral de bedoeling om ten minste een deel van het grensgebied met Irak te heroveren. Dat zou passen in de Iraanse strategie om via de sjiitische meerderheid in Irak, het regime van bondgenoot Assad in Syrië en de Hezbollah-militie in Libanon een "sjiitische as" te leggen naar de Middellandse Zee.

Aan de andere kant van de grens, heeft het Iraakse leger intussen de aanval ingezet tegen Tal Afar, zowat het laatste grote bolwerk van IS in Irak.

Meest gelezen