Te koop: graf en Beatlespartituur van "Eleanor Rigby"

In het Verenigd Koninkrijk gaat volgende maand de concessie van het graf van Eleanor Rigby onder de hamer, de vrouw die The Beatles tot hun gelijknamige nummer inspireerde. Fans kunnen ook op de partituur van de hit bieden.

"Ah, look at all the lonely people!": zo begint "Eleanor Rigby", het lied dat The Beatles in 1966 uitbrachten. Paul McCartney schreef de tekst en zei aanvankelijk dat de naam van de vrouw hem spontaan voor de geest was gekomen.

Later zou die keuze minder toevallig lijken, want Eleanor Rigby staat vermeld op een grafsteen op het kerkhof van de Sint-Pieterskerk in Woolton bij Liverpool waar McCartney en John Lennon elkaar voor het eerst ontmoetten op een kerkfeest. Nadien gebruikten ze het kerkhof geregeld als een binnenweg.

(Lees voort onder video)

De concessie van precies dit graf gaat op 11 september onder de hamer op een veiling in Warrington. Bij het lot steekt ook een miniatuurbijbel uit 1899 waarin de naam Eleanor Rigby staat geschreven. De beide stukken moeten samen tussen de 2.000 en 4.000 pond (2.193 en 4.387 euro) opbrengen.

Ook de originele handgeschreven partituur wordt op de veiling aangeboden. Daarop staan de handtekeningen van McCartney en van George Martin als producent. De partituur vermeldt ook dat het nummer in de Abbey Road Studio moest worden opgenomen en dit met 4 violen, 2 altviolen en 2 cello's. Dit lot zal naar schatting 20.000 pond (bijna 22.000 euro) opbrengen.

(Lees voort onder foto)

Andere familieleden

Eleanor Rigby is niet de enige persoon die in het graf ligt begraven. De concessie is in 1915 aangevraagd door haar grootmoeder Frances toen haar grootvader John stierf.  Ook andere familieleden zijn op dezelfde plek te rusten gelegd. Zelf overleed Eleanor op 10 oktober 1939 toen ze amper 44 was.

De oorspronkelijke concessie was 99 jaar geldig en is dus verstreken. De wet schrijft voor dat pas bij een verkoop nieuwe lichamen aan het graf mogen worden toegevoegd. Dat mag wel pas 75 jaar na de laatste begrafenis. In het geval van de familie Rigby was dat in 1949 of 68 jaar geleden. Wie het graf koopt, kan zich er dus (theoretisch) over 7 jaar laten begraven.

Meest gelezen