Tien vermisten na botsing tussen Amerikaans oorlogsschip en tanker nabij Singapore

Het Amerikaanse oorlogsschip USS John S McCain is gisteren in aanvaring gekomen met een Liberiaanse tanker, ten oosten van Singapore en de Straat van Malakka. Tien bemanningsleden zijn vermist en vijf anderen raakten gewond. De Amerikaanse marine meldt dat er op dit moment een zoek- en reddingsoperatie aan de gang is, in samenwerking met de lokale autoriteiten.
AFP or licensors

De USS John McCain was onderweg naar de haven van Singapore voor een routinebezoek toen hij omstreeks halftwaalf Belgische tijd in aanvaring kwam met de 182 meter lange olietanker. Het oorlogsschip is intussen op eigen kracht onderweg naar de haven van Singapore. Of de tanker schade heeft opgelopen is niet bekend.

De waterwegen rond Singapore behoren tot de drukste en belangrijkste in de wereld. Ongeveer een kwart van alle handel in goederen en olie verloopt via de regio.

Geen spoor van vermiste bemanningsleden

Vier van de vijf gewonde bemanningsleden werden met een helikopter geëvacueerd naar een ziekenhuis in Singapore, meldt de Amerikaanse marine. Ze verkeren niet in levensgevaar. Van de vermiste bemanningsleden is voorlopig nog geen spoor.

De USS John S. McCain is vernoemd naar de grootvader en vader van senator John McCain, beiden admiraals in de Amerikaanse marine. De voormalige presidentskandidaat reageerde gisteren al via Twitter namens hem en zijn vrouw: "Wij bidden vannacht voor de matrozen aan boord van de USS John McCain - we waarderen het werk van de betrokkenen bij de reddingsoperatie."

Vierde botsing met US Navy op een jaar tijd

Het is al de vierde keer op een jaar tijd dat Amerikaanse marineschepen in de Stille Oceaan betrokken zijn bij botsingen. In juni kwam de destroyer USS Fitzgerald in de buurt van Japan in botsing met een Filipijns containerschip. Daarbij zijn zeven opvarenden gedood.

Begin mei botste de USS Lake Champlain, een kruiser met geleide raketten, in de buurt van Zuid-Korea met een Zuid-Koreaans vissersschip. Daar vielen toen geen slachtoffers. In augustus vorig jaar was er een aanvaring tussen een Amerikaanse onderzeeër en een ondersteuningsschip voor de westkust van de Verenigde Staten.

Of er een verband is, is niet duidelijk. De Fitzgerald en de John McCain zijn destroyers van hetzelfde Arleigh-Burke-type, maar die aanvaringen vonden plaats in erg druk bevaren gebieden. De Straat van Malakka tussen Maleisië, Singapore en Indonesië is één van de drukst bevaren zeestraten die de kortste verbinding vormt tussen de Indische en de Stille Oceaan. Zowel de John McCain als de Fitzgerald zijn gebaseerd in Yokosuka in Japan en zijn desnoods inzetbaar als er een nieuwe crisis in Korea zou zijn. Beide schepen zijn uitgerust met het Aegis-systeem tegen raketten en moeten nu hersteld worden.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter laten weten dat zijn "gedachten en gebeden bij de bemanningsleden op de USS John S. McCain zijn".

AFP or licensors

Meest gelezen