Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Korea en VS houden militaire oefeningen: "Defensieve actie"

In Zuid-Korea houden Amerikaanse en Zuid-Koreaanse soldaten hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen. Volgens Seoel en Washington zijn de 10-daagse oefeningen defensief van aard, maar Noord-Korea beschuldigt beide landen ervan dat ze aansturen op een kernoorlog.
De president van Zuid-Korea

17.500 Amerikaanse en 50.000 Zuid-Koreaanse soldaten zullen de komende tien dagen gezamenlijke militaire oefeningen houden. De computer gesimuleerde oefeningen moeten de militairen onder andere voorbereiden op een kernoorlog met Noord-Korea. Hoewel de VS en Zuid-Korea de oefeningen puur defensief noemt, ziet Noord-Korea er een voorbereiding in voor een invasie.

“Het is een jaarlijkse oefening die defensief is van aard en er is geen intentie om de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland te verhogen,” zegt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (foto in tekst). Hij waarschuwt dat Noord-Korea de situatie niet op de spits mag drijven, door de militaire oefeningen te gebruiken als een excuus.

2017 Kyodo News

Spanningen

De spanningen tussen Noord-Korea en de VS zijn de voorbije weken hoog opgelopen. Na wederzijdse bedreigingen van Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump, waarschuwde de Noord-Koreaanse leider dat hij het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Zuidzee met raketten zou bestoken. De beslissing daarover stelde hij onlangs nog uit, omdat hij wilde afwachten wat de VS zou doen, zei Kim Jong-un.

De gezamenlijke militaire oefeningen met de VS vinden al meer dan veertig jaar plaats in Zuid-Korea, maar komen dit jaar dus op een wel erg gevoelig moment. China, de belangrijkste bondgenoot en handelspartner van het Noord-Koreaanse regime, probeerde de VS en Zuid-Korea ervan te overtuigen de oefeningen dit jaar te schrappen. Ook Rusland drong daarop aan, maar zonder succes.

Slaat Noord-Korea dit jaar terug?

Twee keer per jaar, in de lente en in de herfst, houden Zuid-Korea en zijn bondgenoten grootscheepse militaire oefeningen om de paraatheid te testen en het communistische noorden te waarschuwen. Er nemen 50.000 Zuid-Koreaanse en 17.500 Amerikaanse militairen aan deel, maar ook troepen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Colombia, Denemarken, Nederland en Groot-Brittannië.

Concreet worden er computersimulaties gehouden, een alarmoefening over een grootscheepse aanval met chemische wapens, een landing van troepen uit zee, maar er zouden ook "decapitation strikes" worden geoefend. Dat laatste slaat op special forces die proberen om de leiders van Noord-Korea uit te schakelen. Detail: de oefening Ulchi-Freedom Guardian is genoemd naar Eulji Mundeok, een Koreaanse generaal die in de 7e eeuw aanvallen van de Chinese Sui-dynastie afsloeg.

De voorbije jaren heeft Noord-Korea altijd teruggeslagen. Vorig jaar was dat met een kernproef, het jaar tevoren werden mijnen gelegd net over de grens waarbij twee Zuid-Koreaanse soldaten verminkt werden. Onlangs had Noord-Korea gedreigd met een raketaanval nabij het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan, maar zoiets zou vrijwel zeker tot Amerikaanse vergelding en een mogelijke oorlog leiden.

Meest gelezen