"Dat wordt ons nieuwe avontuur: op één plaats blijven wonen"

Al 17 jaar trekken ze de wereld rond en bezochten daarbij meer dan 100 verschillende landen. In die periode kregen Herman en Candaleria Zapp 4 kinderen. Dat weerhield hen er dus niet van om hun wereldreis verder te zetten. Maar ooit moet er een eind aan komen, en dus plant het koppel over hooguit een jaar een vaste stek in zijn geboorteland Argentinië te vinden. "Dat zal ons nieuwe avontuur zijn", aldus Candaleria op nieuwswebsite Daily Mail. 

Hun verhaal begon in 2000, met de bedoeling om van Argentinië naar Alaska te reizen. Maar 6 maanden na hun vertrek hadden Herman en Candaleria nog maar Ecuador bereikt omdat het reizen zoveel beter smaakte dan ze verwacht hadden. Dus bleef het koppel reizen. En kwamen er kinderen. Maar die hielden hen niet tegen om na Zuid- en Noord-Amerika ook Azië, Australië en Afrika te bezoeken. Europa was hun laatste reisdoel. Momenteel verblijft het gezin in Groot-Brittannië. Aan Daily Mail deed het koppel, intussen 49 en 47 jaar oud, zijn verhaal.

"Toen we eraan begonnen, verklaarden mensen ons voor zot. Maar we hadden het gevoel dat, als we niet zouden reizen, dat we iets zouden missen. Na 6 maanden bleek het geld dat we gespaard hadden al op. Ik ben dan beginnen schilderen met waterverf en met de opbrengst van die werken konden we verder trekken."

"We hebben heel veel nachten bij gezinnen gelogeerd, welke cultuur of religie deze ook hadden. Zo hebben we het best kunnen leren van de lokale gewoontes, hun voeding, hun muziek, hoe ze proberen rond te komen. Dat is juist het leukste van al dat reizen. En die gezinnen, die laten je niet zomaar gaan. Dan willen ze je dit tonen, dan weer dat. We hadden nooit gedacht dat mensen over de hele wereld zo vriendelijk zijn."

"In 2002 werd ons eerste kind geboren en daarna volgden er nog 3. Die krijgen allemaal thuisonderwijs. Nochtans is dat de meest gemaakte opmerking, namelijk dat ze op dat vlak iets tekortkomen. Maar ze leren juist heel veel door te reizen. Zo hou ik contact met het ministerie van Onderwijs in Argentinië. Ik stuur hen tweemaandelijks de resultaten van proeven die de kinderen moeten afleggen op basis van de lessen die ze gekregen hebben."

"De kinderen hebben in ieder geval geleerd over de piramiden, terwijl ze ze met eigen ogen konden zien. Of over de Vikings terwijl we een museum over Vikings bezochten."

Na nog bezoeken aan onder meer Nederland en België blijkt het einde van de reistocht in zicht: "Over een jaar willen we terug in Argentinië zijn. Dat wordt ons volgende grote avontuur: op één en dezelfde plaats kunnen blijven leven."

Meest gelezen