"Held" van het klimaatakkoord van Parijs Tony De Brum is overleden

Tony De Brum is gestorven. Dat meldt de BBC. Hij was jaren minister van Buitenlandse Zaken van de Marshalleilanden en was een van de sleutelfiguren in de onderhandelingen voor het klimaatakkoord van Parijs in 2015. Hij was 72.

De strijd tegen de opwarming van het klimaat heeft een belangrijke voorvechter verloren: in Majuro, de hoofdstad van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan is Tony De Brum overleden.

De Brum was verschillende keren minister van Buitenlandse Zaken van de eilandstaat, laatst van 2014 tot 2016. Het was tijdens die ambtstermijn dat hij mee aan tafel schoof voor de onderhandelingen die in 2015 tot het klimaatakkoord van Parijs leidden.

Tijdens de gesprekken viel hij op door zijn warme, persoonlijke en ontspannen stijl, weet de BBC. Zo slaagde hij erin een zogenoemde "coalition of high ambition" te smeden tussen rijke en arme landen waaronder de VS, de EU en verschillende staten in Afrika en de Caraïben. Die alliantie zou cruciaal blijken om het klimaatakkoord te bereiken.

Kernproeven

De Brum werd geboren tijdens de laatste dagen van WO II en groeide op in een tijdperk waarin de VS verschillende proeven met kernproeven op en rond de Marshalleilanden uitvoerde. Toen hij 9 was, was hij getuige van een van die proeven terwijl hij met zijn grootvader op een afstand van ruim 300 kilometer aan het vissen was.

De catastrofale gevolgen van de kernproeven en de massale evacuatie van vele eilandbewoners verhitten de gemoederen op de Marshalleilanden en hadden een grote invloed op De Brum die in de politiek stapte. In de jaren 80 raakte hij zo nauw betrokken in de onderhandelingen met de VS over de onafhankelijkheid van de eilandengroep. Die was in 1986 een feit en bevatte ook een clausule over herstelbetalingen voor de schade die de kernproeven hadden aangericht.

Toch waren het vooral de opwarming van het klimaat en de stijgende zeespiegel die de strijdpunten van zijn politieke carrière waren. Tijdens tal van klimaatconferenties van de VN toonde hij zich een grote voorvechter van de rechten van kleine eilandstaten.

Meest gelezen