Schimmelvrije aardappel halveert gebruik bestrijdingsmiddelen

Een Nederlands veredelingsbedrijf heeft samen met de Universiteit van Wageningen een methode ontwikkeld om via klassieke kruising aardappelen bestand te maken tegen de alomtegenwoordige aardappelziekte: een schimmel die jaarlijks wereldwijd 10 miljard schade berokkent aan de oogsten en waartegen tonnen bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Een Nederlands veredelingsbedrijf is erin geslaagd om samen met de landbouwfaculteit van de Universiteit van Wageningen een aardappelras te ontwikkelen dat bestand is tegen de gevreesde aardappelziekte, een schimmel die de hele plant aantast. Dat meldt het Financieel Dagblad.

Vier jaar geleden hadden Belgische en Nederlandse wetenschappers dit al voorgedaan. Maar toen ging het om genetisch gewijzigde aardappelen. Het nieuws viel op een koude steen. De Europese consument wou en wil amper weten van genetisch gewijzigde gewassen op zijn bord. De wetenschappers daarentegen zien alleen maar voordelen: tot 80 % minder bestrijdingsmiddelen en een aanzienlijke besparing voor de boer. Een ruwe schatting voor de Belgische boer: tot 55 miljoen euro.

Stabiele ouders

Maar nu is er een nieuwe manier om aardappelen te beschermen tegen de schimmel. Voor aardappelen is dat niet zo eenvoudig, omdat de plant genetisch vrij ingewikkeld in elkaar zit. Daardoor was het in het verleden  niet gemakkelijk om via kruising eigenschappen toe te voegen.

Na jaren proberen zijn de veredelaars erin geslaagd om stabiele moederplanten te ontwikkelen. Die planten zijn in staat om nieuwe eigenschappen op te nemen zonder hun typische kenmerken te verliezen. In dit geval gaat het om planten die een resistentie meekrijgen van andere rassen tegen verschillende schimmels.

Het bedrijf maakt zich sterk dat het aardappelen kan verbeteren in 5 jaar tijd, dat is drie keer sneller dan bij de gewone methode. “Die snelheid is belangrijk omdat we veel kordater op nieuwe schimmelstammen kunnen reageren”, zegt directeur Hein Kruyt. Juist door de trage natuurlijke ontwikkeling van de aardappel in het verleden was de plant niet in staat zich te verdedigen tegen allerlei nieuwe belagers.

De schimmel van 10 miljard

Per aardappelteelt sproeien boeren 10 tot 16 keer met bestrijdingsmiddelen tegen de schimmelplaag. Ondanks deze inspanningen bedraagt de jaarlijkse schade door de schimmelziekte wereldwijd 10 miljard euro. En dan spreken we nog niet over de kostprijs van de bestrijdingsmiddelen zelf.

Een bijkomend voordeel van de nieuwe veredelingstechniek is dat het veredelde plantenzaad zich makkelijk laat zaaien. De boer hoeft dus niet meteen pootgoed, knollen dus, te kopen, transporteren, bewaren en planten. Het enige nadeel vandaag is, zoals vaker, tijd. Volgens de veredelaars duurt het nog twee jaar voor het aardappelzaad gecommercialiseerd kan worden.

 

Meest gelezen