Delen van geboorteplek koning Hendrik VIII, koningin Mary I en koningin Elizabeth I ontdekt

In Londen hebben archeologen kamers van het Greenwich Palace gevonden. In dit Tudorpaleis zijn zowel de Engelse koning Hendrik VIII als zijn dochters koningin Mary I en koningin Elizabeth I geboren.

Twee kamers die vermoedelijk deel uitmaakten van de bediendevertrekken van het Greenwich Palace: dat hebben archeologen recent aangetroffen tijdens werken in het Old Royal Naval College in Londen dat later op dezelfde plek is gebouwd.

De vondst is belangrijk want het gaat om resten van het paleis waar de Engelse koning Hendrik VIII in 1491 is geboren. Ook zijn dochters koningin Mary I en koningin Elizabeth I zagen daar het levenslicht, respectievelijk in 1516 en 1533.

De kamers bevonden zich in de kelders van het paleis en vertonen enkele opmerkelijke holtes in de muren. Waarschijnlijk gaat het om nissen voor bijenkorven. Normaal staken die enkel in muren in de openlucht. Mogelijk waren deze nissen bedoeld om bijen te laten overwinteren. Daarnaast is ook een vloer met ceramische tegels blootgelegd.

Steekspelen

Het Greenwich Palace of het Palace of Placentia is in 1443 door de hertog van Gloucester op de oever van de Theems in Londen gebouwd (zie afbeelding onder). Koning Hendrik VII verbouwde het rond 1500 en voegde verschillende vleugels toe.

(Lees voort onder afbeelding)

© George Munday - creative.belgaimage.be

Hoewel vandaag bovengronds niks van het statige gebouw overblijft, was het een van de mooiste Tudorpaleizen. Het had prachtige tuinen en binnenplaatsen, een kapel, verschillende appartementen, een uitkijktoren van 5 verdiepingen en een terrein voor steekspelen.

(Lees voort onder afbeelding)

Mary Evans Picture Library

Versailles

Alle pracht en praal bleef echter niet duren. Tegen de tijd van de Engelse burgeroorlog halfweg de 17e eeuw was het Greenwich Palace al grotendeels in verval geraakt. In de jaren 1660 liet koning Charles II het paleis neerhalen. In de plaats wou hij een nieuw paleis naar het voorbeeld van Versailles.

Van dat laatste kwam weinig in huis. Wel gebruikte men  de site in de jaren 1690 voor de bouw van het Greenwich Hospital, een tehuis voor bejaarde zeelui. Eind 19e eeuw werd het een opleidingscentrum voor de marine.

Vandaag staat het gebouw  bekend als het Old Royal Naval College en is het door Unesco als werelderfgoed erkend, onder meer wegens de zogenoemde Painted Hall. Dat is een riante receptieruimte met een uitvoerig beschilderd plafond die geldt als de Britse versie van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan.

(Lees voort onder foto)

Bezoekerscentrum

"Dit is een opmerkelijke ontdekking", zegt Duncan Wilson van Historic England over de gevonden kamers. "Het Tudortijdperk spreekt als geen ander tot de verbeelding, waarschijnlijk door de bovenmenselijke figuren van Hendrik VIII en Elizabeth I."

"Een deel van het Greenwich Palace vinden, waarschijnlijk het belangrijkste van alle Tudorpaleizen, is erg opwindend. De ongewone en enigmatische aard van de structuur biedt stof tot nadenken."

De kans bestaat dat de ruimtes van het oude paleis een plek krijgen in het nieuwe bezoekerscentrum van het Old Royal Naval College.

Meest gelezen