This content is subject to copyright.

Dit zijn de best betaalde acteurs van het voorbije jaar

Naar jaarlijkse gewoonte heeft het Amerikaanse zakenmagazine Forbes de lijst gepubliceerd van de best betaalde acteurs van het voorbije jaar. Dit jaar wordt de lijst aangevoerd door Mark Wahlberg, die tussen 1 juni 2016 en 1 juni 2017 maar liefst 68 miljoen dollar (een kleine 58 miljoen euro) binnenrijfde. 

De 46-jarige Amerikaan heeft zijn hoogste jaarinkomen ooit onder meer te danken aan rollen in de actiefilm "Transformers: the Last Knight" en de komedie "Daddy's Home 2", die in november verschijnt. 

Daarnaast is Wahlberg vooral bekend van films als "Ted", "Boogie Nights", "The Italian Job", "Planet of the Apes" en Oscarwinnaar "The Departed". Voor die laatste rol kreeg hij in 2007 zijn eerste Oscarnominatie.

2017 Gabe Ginsberg

Dwayne "The Rock" Johnson, die de lijst vorig jaar mocht aanvoeren, wordt dit jaar nipt verdreven naar de tweede plaats. Zijn rollen in onder meer "Baywatch" en de HBO-serie "Ballers" leverden de Amerikaanse acteur en worstelaar het afgelopen jaar zo'n 65 miljoen dollar (55 miljoen euro) op. 

2017 Franziska Krug

"Fate of the Furious"-ster Vin Diesel eindigt dit jaar op een verdienstelijke derde plaats, met een brutojaarinkomen van 54,5 miljoen dollar (een dikke 46 miljoen euro). Naast de laatste telg in de "Furious"-franchise, was de Amerikaan te zien in vervolgfilms "xXx: The Return of Xander Cage" en "Guardians of the Galaxy Vol. 2". 

AFP or licensors

De top vijf wordt dit jaar vervolledigd door de Amerikaanse komiek Adam Sandler (50,5 miljoen dollar), die zijn inkomen voornamelijk te danken heeft aan een lucratieve deal met Netflix, en kungfu-meester Jackie Chan (49 miljoen dollar), die het vooral goed doet op de Chinese markt.

2017 Anthony Harvey
2017 Andrew Chin

Loonkloof

Tussen 1 juni 2016 en 1 juni 2017 verdienden de tien best betaalde acteurs ter wereld samen een slordige 488,5 miljoen dollar (415 miljoen euro). De mannen doen het daarmee een stuk beter dan hun tien best betaalde vrouwelijke collega's. Zij moesten het in die periode stellen met 172,5 miljoen dollar.

Meest gelezen