Vlucht van de doodgeschoten terrorist Abouyaaqoub eindigde in de wijngaarden

De man die gisteren doodgeschoten werd nabij Barcelona en van wie vermoed wordt dat hij 14 mensen heeft doodgereden op de Ramblas, is blijkbaar niet ver geraakt.

Younes Abouyaaqoub was 22, geboren in Marokko en woonde al jaren onopvallend in Ripoll (1), een stadje aan de voet van de Pyreneeën ten noorden van Barcelona. Volgens de politie was hij het die met een gehuurde bestelwagen naar de stad was gereden en daar donderdagavond op de Ramblas (2) een ravage heeft aangericht, waarbij 14 voetgangers het leven lieten en 120 gewonden vielen.

In de buurt van de grote versmarkt La Boqueria (3) sprong Abouyaaqoub uit de bestelwagen en hij vluchtte de drukke markt in. Daar werd hij herkend op een bewakingscamera. Van La Boqueria zou hij volgens de Spaanse media te voet naar de Zona Universitària (4) zijn gelopen, zo'n vijf kilometer of ongeveer 90 minuten ver door het centrum van Barcelona.

Daar zou hij een witte Ford Focus gekaapt hebben en de inzittende met een mes verwond of gedood hebben. Die man is later dood aangetroffen in de auto. Wellicht was het Abouyaaqoub die wat verderop een wegversperring van de politie heeft geramd, waarbij een agent gewond raakte. Het spoor loopt dan verder westwaarts naar de voorstad Sant Just Desvern (5) aan de rand van Barcelona. Daar zou Abouyaaqoub de Ford Focus met daarin het dode lichaam van zijn eigenaar achtergelaten hebben. Daarna zijn de politiediensten het spoor bijster.

Schuilend in de wijngaarden?

Dat was vrijdagavond voorlopig het laatste spoor van Abouyaaqoub.  Daarna was hij enkele dagen spoorloos. De Spaanse politie keek naar hem uit, vooral dan aan de grensposten met Frankrijk.

Gisteren om halfvier meldden getuigen dat een verdachte man aan het ronddolen was in de wijngaarden in de buurt van Sant Sadurní d'Anoia (6), op een vijftig kilometer ten westen van Barcelona. Toen de politie ter plaatse kwam en iets zag dat op een bommengordel leek, openden de agenten het vuur. Abouyaaqoub werd gedood en werd later geïdentificeerd.

De plaats waar hij gedood werd, ligt in het verlengde van zijn vluchtroute uit Barcelona, het binnenland in. Dat zou erop kunnen wijzen dat hij al die tijd geen ondersteuning heeft gekregen van een netwerk, maar op eigen houtje is voortgelopen, wellicht 's nachts om niet op te vallen. Vreemd is dat niet, want in die buurt zijn er veel leegstaande woningen voor seizoensarbeiders in de wijngaarden en wellicht wist Abouyaaqoub dat en is hij daar gaan schuilen. Waar hij naartoe wou, is niet duidelijk. De politie gaat ervan uit dat zijn terreurcel grotendeels opgerold is, omdat de meeste leden gedood zijn.

French Connection naar Parijs?

Vier verdachten die konden worden gevat, zijn overgebracht naar de hoofdstad Madrid en worden daar vandaag voorgeleid voor een speciale afdeling van het Spaanse gerecht  die zich bezighoudt met terrorisme.

Eén van hen is de eigenaar van de Audi A3 waarmee de terroristen eerder inreden op voetgangers in Cambrils, ten zuiden van Barcelona, de tweede aanslag dus. Daar zijn vijf andere terroristen doodgeschoten door de politie.

Er zijn berichten dat die Audi A3 voor de aanslagen ook gesignaleerd is in de Franse hoofdstad Parijs, iets wat bevestigd is door de Franse regering. Dat zou er op kunnen wijzen dat de terreurcel uit Spanje ook banden zou onderhouden met netwerken in Frankrijk.

(Editors note: Face of Civil Guard blurred by source in accordance with Spanish law)

Driss Oukabir is een van de vier verdachten die vandaag is voorgeleid

Meest gelezen