Video player inladen...

Elio Di Rupo lanceert (ultra)-linkse voorstellen in nieuwe boek

"Nouvelles conquêtes" of "Nieuwe overwinningen" heet het nieuwe boek van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Met het boek wil hij een nieuw elan geven aan zijn partij, die de afgelopen tijd in opspraak kwam. Hij formuleert er enkele utopische voorstellen, die in Vlaanderen stevige reacties uitlokken.

Enkele voorstellen van Elio Di Rupo

  • volledig gratis onderwijs
  • een vierdaagse werkweek
  • iedereen - ook wie niet werkt - moet meer dan 1.100 euro per maand overhouden
  • een loonplafond voor bedrijfsleiders dat afhankelijk is van het loon van de werknemer die het minste verdient in hun bedrijf

Zijn het ultra-linkse voorstellen?

Je kunt spreken van een ruk naar links van de PS. De partij gaat fors achteruit in de peilingen en wordt opgejaagd in Franstalige België door een partij die zich op veel punten nog linkser opstelt, PTB/PVDA. Het is onder druk van die partij dat de PS op zoek is naar een nieuwe adem en voorstellen formuleert die je eigenlijk links of bijna ultra-links zou kunnen noemen. 

Heeft Elio Di Rupo nog een toekomst bij de PS?

Elio Di Rupo heeft weldegelijk nog een toekomst als voorzitter van de PS. Dat heeft hij gisteren, tijdens de voorstelling van zijn boek, duidelijk laten weten. Hij blijft voorzitter tot de verkiezingen van 2019. 

Wat betekent dit boek voor de federale politiek?

De reacties in Vlaanderen zijn niet van de poes.  De voorstellen van Di Rupo worden beschouwd als utopisch, onuitvoerbaar, onrealistisch en onbetaalbaar. Hoe kan Vlaanderen met zo'n PS nog een nieuwe regering vormen? Maar de PS heeft ook een lange traditie van compromissen maken. 

Meest gelezen