AFP or licensors

Imam van Ripoll is verschillende keren naar ons land gereisd

De imam van Ripoll, de sleutelfiguur achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils, kwam vaker naar België dan eerder werd aangenomen. Wel zou hij hier geen jongeren hebben gerekruteerd.

De Spaanse imam Abdelbaki Es Satty verbleef begin vorig jaar drie maanden in ons land en preekte er enkele keren in de moskee van Diegem. Omdat hij geen certificaat van goed gedrag kon voorleggen en niemand hem vertrouwde, moest hij er opstappen en vertrok hij terug naar Spanje.

Nog andere reizen naar België

Ondertussen wordt steeds duidelijker dat het niet bij dat ene bezoek bleef. Volgens Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, blijkt  uit passagierslijsten dat de imam ook in mei en juni 2016 naar ons land reisde.  Er zijn geruchten dat hij ook dit jaar nog in België was,  dat wordt nu onderzocht.

Volgens veiligheidsbronnen zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat de imam hier jongeren recruteerde of een aanslag voorbereidde.

Opvallend: de imam werd in 2014 door de Spaanse autoriteiten uit het land gezet. "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat die informatie niet gedeeld wordt binnen de Schengenzone?", vraagt Bonte zich af. "Het is ongelofelijk dat zo iemand zo lang onder de radar kan blijven na een uitwijzing, want er waren wel degelijk indicaties dat hij in Spanje betrokken was bij allerlei ellendige organisaties en vroegere aanslagen". Bonte roept dan ook op om werk te maken van een betere informatie-uitwisseling binnen de Europese Unie.

Het is ongelofelijk dat zo iemand zo lang onder de radar kan blijven

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde
Video player inladen...

Meest gelezen