AFP or licensors

Imam Vilvoorde: "Imam die sleutelfiguur was in aanslagen Spanje heeft enkele keren gepredikt in Diegem"

Abdelbaki Es Satty, de imam die gezien wordt als de sleutelfiguur in de aanslagen in Barcelona en Cambrils heeft in ons land gepredikt in een moskee in Diegem. Dat zegt de imam van Vilvoorde in Het Nieuwsblad en bevestigt hij aan VRT NWS. "Maar mijn indruk was altijd dat hij niet was zoals het moest zijn."

Dat de imam uit Spanje die als spilfiguur aangeduid wordt in de aanslagen in Spanje drie maanden in ons land verbleven heeft, was al bekend. Maar nu blijkt dat hij in de moskee van Diegem ook enkele keren gepredikt heeft. Dat zegt Mimoun Aquichouch, al jaren imam in Vilvoorde en neef van de voorzitter van de moskee van Diegem waar Abdelbaki Es Satty gepredikt heeft. 

"Hij is hier ongeveer drie maanden geweest en heeft zeker enkele keren gepreekt. Een imam vind je niet op elke hoek van de straat. Hij moet bekwaam zijn, de koran kennen, kennis die je niet op vijf minuten opdoet. Maar mijn indruk - net als die van de voorzetter in Diegem - was dat er iets niet klopte. Hij was niet zoals het moest zijn, zijn discours zat niet goed." Belangrijk om te weten volgens Aquichouch is dat de moskee van Diegem een kleine moskee is, waar weinig mensen komen. "En het is geen sfeer voor jongeren."

Volgens Aquichouch kon de man nooit een certificaat van goed gedrag voorleggen. De Diegemse voorzitter stapte naar de politie en gaf Es Satty de boodschap mee dat "er geen toekomst voor hem was in de moskee". "Misschien heeft mijn neef zo wel een aanslag in België vermeden." Nadat Es Satty vertrokken is, hebben de twee neven niets meer van hem gehoord.

Meest gelezen