AP

Indiaas Hooggerechtshof verbiedt "Triple talaq"-scheiding

Het Hooggerechtshof in India verbiedt de "Triple talaq"-scheiding, de traditionele snelle echtscheiding. Dat is de praktijk van moslims om van hun vrouw te scheiden door alleen drie keer het woord "talaq" uit te spreken. Een meerderheid van de rechters vindt de regel ongrondwettelijk.

Tot nu konden de moslimmannen van hun vrouw scheiden door drie keer het woordt "talaq" uit te spreken. De rechtszaak was aangespannen na een grootschalige petitie door moslimactivistes. "Triple talaq" was al jaren het onderwerp van discussie,  want in grote moslimlanden, zoals Pakistan en Bangladesh, was het al verboden.  In India wonen ruim 170 miljoen moslims, dat is zo'n 14 procent van de bevolking. Het is niet duidelijk hoe vaak de methode nog gebruikt werd.

Mensenrechtenactivistes en islamwetenschappers omschreven de praktijk als discriminerend en onrechtvaardig.  Ze verwezen daarvoor naar de Koran, die aangeeft dat een scheiding verspreid moet worden over een verplichte bezinningsperiode van drie maanden. Nu werden vrouwen vaak van de ene op de andere dag op straat gezet door hun man. Dat hoefde zelfs niet onder vier ogen te gebeuren: per sms, brief of telefoon kon ook.

Het Hooggerechtshof noemt de regel nu "on-islamitisch, willekeurig en ongrondwettelijk". Premier Modi zei eerder al dat hij fel tegen de praktijk was. volgens hem worden de levens van vrouwen erdoor verwoest.  

Meest gelezen