Reporters/AP

Japanse politie houdt tegenstanders dolfijnenjacht in de gaten

De politie van de Japanse gemeente Taiji opent tijdelijk een kantoortje om de jaarlijkse dolfijnenjacht zonder pottenkijkers te laten verlopen. De wrede dolfijnenjacht, waarbij het zeewater dieprood kleurt, is cultureel sterk verankerd in Japan. Dierenactivisten zijn tegen, maar worden vakkundig op een afstand gehouden.

Hier kennen we dolfijnen als te respecteren intelligente zoogdieren. In Japan is de dolfijnenjacht een cultureel fenomeen dat elk jaar tussen september en maart plaatsvindt. Zoals in de Oscar winnende documentaire The Cove (2009) getoond werd, slaan vissers in hun boot met een hamer op metalen staven om het oriëntatiesysteem van de dolfijnen in de war te brengen. Zo worden de dieren in een inham gedreven, waar ze koelbloedig worden afgemaakt. Of ze worden geselecteerd om in dolfinaria voort te leven, tegen een hoge prijs.

Dierenrechtenactivisten laten het daar niet bij en hebben al vaak geprotesteerd tegen deze praktijken, bijvoorbeeld door de netten waarin de dieren gevangen zitten door te snijden zodat ze bevrijd worden. Maar sinds 2011 opent de politie in Taiji telkens een tijdelijk politiekantoor om potentiële activisten en tegenstanders van de jacht op een afstand te houden. Met succes blijkbaar, want het protest is sinds die tijd afgenomen. En dus wordt er ook dit jaar weer een tijdelijk politiekantoor geopend tijdens de maanden van de jacht.

Meest gelezen