Jihadistische aanslagen in Europa niet talrijkst, wel dodelijkst

Het Europese politienetwerk Europol heeft zijn jaarlijkse rapport over terreur in Europa gepubliceerd. 

76 van de 142 aanslagen die in 2016 in Europa gepleegd, verijdeld of gefaald zijn, komen uit één en dezelfde hoek: die van de Noord-Ierse separatisten. Verrassend? Toch een beetje, in deze tijden van IS-aanslagen.

Die jihadistische terreur baart Europol het meest zorgen in zijn jaarlijkse terreurrapport. Dat werd in juni gepubliceerd, maar is met de aanslagen in Catalonië helaas alweer actueel. Want hoewel het maar om 13 aanslagen gaat (die bovendien niet eens allemaal uitgevoerd werden), het waren met 95% van alle dodelijke slachtoffers met grote voorsprong de bloedigste.

VRT

Terwijl het aantal geplande jihadistische aanslagen sinds 2014 stelselmatig daalt, worden er bovendien elk jaar meer jihadistisch geïnspireerde terroristen in de boeien geslagen. De dreiging groeit dus nog.

Het overgrote merendeel van de opgetekende terreurincidenten, 99 van de 142, kwam vanuit etno-nationalistische of separatistische hoek - daarbij dus ook de Noord-Ierse waarmee we dit stuk openden. Europol meldt ook een stijging van extreem-rechts geweld gericht op minderheden en asielzoekers.

Aan de kusten van de Middellandse Zee zit ook de extreemlinkse terreur in de lift. Vorig jaar werden alle 27 extreemlinkse aanslagen (die sinds 2014 ook al in stijgende lijn zitten) in één van slechts drie landen gepland: Spanje, Italië of Griekenland.

Je kan het integrale rapport online raadplegen.

Meest gelezen