Associated Press

Lichamen gevonden in Amerikaans oorlogsschip na aanvaring

Duikers hebben een aantal lichamen gevonden op de USS John S. McCain. Dat Amerikaanse oorlogsschip is gisteren in aanvaring gekomen met een Liberiaanse olietanker. In de omgeving van het incident, ten oosten van Singapore, hebben Maleisische autoriteiten ook een lichaam gevonden.

De stoffelijke resten werden gevonden tijdens een speciale zoekoperatie van duikers op het schip zelf. In de destroyer waren verschillende ruimen ondergelopen, waaronder een slaapcompartiment van de mariniers. Het is niet bekend waar op het schip de lichamen precies werden teruggevonden.

Admiraal Scott Swift, de bevelhebber van de Amerikaanse Pacifische vloot, heeft het nieuws bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Swift heeft nog niet laten weten om hoeveel lichamen het precies gaat. Officieel zijn er nog tien bemanningsleden vermist.

Tegelijkertijd hebben Maleisische autoriteiten een lichaam teruggevonden op de plek waar het incident heeft plaatsgevonden, ten oosten van Singapore en de Straat van Malakka. Mogelijk gaat het ook om een van de vermiste zeelieden, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Oorzaak nog niet bekend, wel doorlichting Amerikaanse vloot

Alle schepen van de Amerikaanse vloot moeten nu worden doorgelicht, omdat de McCain al het vierde marineschip is in een jaar tijd dat bij een aanvaring met andere schepen betrokken raakte. 

John M. Richardson, het hoofd van de operaties van de Amerikaanse vloot, heeft een "operationele pauze" opgedragen. Alle maritieme operaties moeten minstens een dag stilgelegd worden, opdat vlootcommandanten procedures en werkafspraken kunnen doornemen en het materiaal kan worden beoordeeld.

Onderzoekers proberen de precieze oorzaak van het incident nog te achterhalen.

Gewonden, vermisten en schade

De aanvaring gebeurde om halftwaalf Belgische tijd in de nacht van zondag op maandag. De McCain was op weg naar de haven van Singapore voor een routinebezoek en botste met de Liberiaanse olietanker Alnic MC. Op de olietanker raakte niemand gewond.

Van het Amerikaanse schip raakten vijf zeelieden gewond en tien andere bemanningsleden werden opgegeven als vermist. De impact heeft een drie meter groot gat veroorzaakt aan bakboordzijde van het schip. Het schip was zwaar beschadigd na de aanvaring, maar kon op eigen kracht nog naar de haven van Singapore varen, waar het schip verder werd onderzocht.

Meest gelezen