Jasper Jacobs

Liesbeth Homans verdient de Nobelprijs!

De belangrijkste gebeurtenis in mijn vakgebied is zonder discussie de oproep van de Vlaamse viceminister-president mevrouw Homans om humor in te zetten tegen terreur. Ze bombardeert daarmee zichzelf tot mogelijke winnares van de Nobelprijs voor de vrede later op het jaar. 

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Ik schrijf nog: mogelijke, maar ik kan die nuance gemakkelijk weglaten, want ze zal weinig concurrentie hebben van de president van Amerika, Turkije, Noord-Korea of Syrië. Ik zet de champagne alvast klaar.

Militairen voor de deur

Even terug in de tijd. Anderhalf jaar geleden speelde ik mijn laatste voorstellingen in het theater. Het was een paar dagen na de aanslag in het Parijse theater ‘Bataclan’. De Staatsveiligheid had me ingefluisterd dat mijn voorstellingen een soft target waren. Resultaat: voor de deur paradeerden gewapende militairen en agenten zodat de televisieopnames van mijn eindejaarsconference wel ongestoord konden doorgaan. Iets waar ik vaak aan denk als ik berichten lees van collega’s die in het buitenland opgepakt worden of voorstellingen die niet doorgaan. Heersers kunnen vaak niet lachen met gedachtegoed dat ingaat tegen hun woorden en daden of grappen over henzelf.

We zijn inmiddels gewend aan de gepantserde wagens en politiecombi’s in de straten. De oproep voor humor in de strijd tegen de terreur van minister Homans kwam als een verrassing. Het was komkommertijd, dus het is geen speerpunt in het regeerakkoord van de regering, maar het is een allereerste erkenning van het bestaansrecht van Vlaamse humor. Niet als kunsttak (zoals Vlaamse mode en musical) niet als economische activiteit (zoals Vlaamse schilderkunst en voetbal) maar als wapen. 

Het is een allereerste erkenning van het bestaansrecht van Vlaamse humor als wapen

Ik zie het onmiddellijk voor me: Urbanus en Jacques Vermeire gaan wachtlopen op de Meir. Alex Agnex en Michael Van Peel staan in de inkomhal van Zaventem. William Boeva bewaakt het Hof van Beroep, Wouter Deprez de plantentuin van Meise. En er komt en supersnel interventieteam onder de leiding van Philippe Geubels. Doet me er overigens aan denken dat ik tijdens mijn legerdienst het ‘Paleis der Natiën’ moest bewaken, echt waar! Ik werd toen gestraft omdat ik als clown geschminkt aan het ‘politieke circus’  een grap had uitgehaald.

Omdat de overheid er niet mee kan lachen?

Maar terug naar het briljante en prijswinnende idee van de minister. Mijn gevoel voor humor is ermee gediend, mijn passie voor mensenrechten beduidend minder. Als de overheid subsidie willen geven voor humor, dan zal daar iemand een definitie moeten geven van wat humor is. En helaas ook wat geen humor is.

Misschien omdat het geen  grap is, misschien omdat de overheid er niet mee kan lachen. En daar wringt de clownsschoen.  De mij zo dierbare vrije meningsuiting komt in het gedrang.  Meteen waar ik het meeste voor vrees in het komende halfjaar. 

De mij zo dierbare vrije meningsuiting komt in het gedrang. 

Dat gelovige extremisten van het internet worden gebonjourd door de overheid, lijkt ons aanvaardbaar. Dat in Turkije, Noord-Korea, China, Saoedie-Arabië, Iran… de politieke leiders meningen van andersdenkenden lamleggen, daar kijken we niet meer van op. Maar vorige week na de rellen in de VS werden tientallen sites en pagina’s geblokkeerd door commerciële netwerkbedrijven. Omdat de inhoud racistisch was, of haatdragend of een grap niet grappig. Zoals al langer gebeurt met tepels en blote (vrouwen)borsten. Gecensureerd. En dan heb ik het nog niet over de beeldenstormers die weer opduiken. ‘Daar roert entwat’ zou Boerke Naes zeggen.

Hoog tijd dat het Federaal Mensenrechteninstituut, onze waakhond voor de mensenrechten, wordt opgericht. Gelukkig zit op dit eigenste moment mevrouw Zuhal Demir snoeihard aan dit project te werken. 

Dat laatste is een grap.

 

VRT NWS wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen, publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen