Video player inladen...

Priester Zwevezele uit functie gezet: "Hij kwetste overledenen op begrafenis en polariseerde"

De pastoor van Zwevezele is uit zijn functie gezet door het bisdom van Brugge. De priester kwam de afgelopen jaren meermaals in opspraak, omdat hij onder meer kwetsende dingen zei over overledenen op hun begrafenis. "Hij polariseerde", zegt het bisdom. "Afgunst", zegt de priester zelf.

De problemen met priester Luk Brutin zijn niet nieuw. In zijn parochies staat hij bekend om zijn "flamboyante" karakter. Hij preekt in het West-Vlaams, deed een mis in een botsautokraam en liet een kandidaat-Prins Carnaval campagne voeren in de kerk. 

"Maar dat was voor ons allemaal niet het probleem", zegt Inge Cordemans van het bisdom Brugge aan VRT NWS. "De pastoor is al een paar jaar bron van conflicten. Hij polariseert en ligt in ruzie met zijn medewerkers. Sommige mensen voelen zich ook gekwetst door bepaalde uitspraken." Zo zei de pastoor meermaals kwetsende zaken over overledenen op hun begrafenis. 

Hij polariseert en ligt in ruzie met zijn medewerkers.

"We hebben heel wat gesprekken gevoerd met de pastoor het voorbije jaar", zegt Cordemans. "Daarbij zijn wij niet tot een oplossing gekomen. Vandaar dat we gisteren hebben beslist om de pastoor te verwijderen."

Pesterijen

De pastoor zelf is verrast door de beslissing. "Toen ik hier begon, waren de kerken leeg. Er kwam gewoon geen volk. Ik heb zes jaar lang hard gewerkt om de parochie weer op te bouwen. Met succes, want nu draag ik misvieringen op voor veel volk", reageert hij aan VRT NWS. 

Dit zijn pesterijen die al jaren aanslepen.

Volgens de priester ligt het probleem niet bij de polarisatie. "Als overal de kerken leeglopen en in één parochie komt er wel volk over de vloer, dan moet ik er geen tekeningetje bij maken", zegt hij. "Toen ik hier nog maar enkele maanden aan de slag was, waren er al bepaalde krachten in de gemeenschap die mij probeerden weg te duwen. Dit zijn pesterijen die al jaren aanslepen."

Brutin blijft wel priester, al is het nog niet duidelijk wat hij gaat doen. "Ik heb zes jaar lang geen vakantie genomen. Ik denk dat het daar nu even tijd voor is. Het zou ook niet slim zijn om nu al een nieuwe functie op te nemen."

Meest gelezen