Video player inladen...

Al 34 vluchten geschrapt door staking bij bagageafhandelaar Swissport op Zaventem 

Het personeel van bagageafhandelaar Swissport op de luchthaven van Zaventem heeft spontaan het werk neergelegd. 34 vluchten zijn daardoor geschrapt,  zo'n 200 vluchten hebben vertragingen tot enkele uren. Brussels Airlines vraagt om alleen handbagage mee te nemen naar de luchthaven. Vakbonden en directie zitten vanmiddag opnieuw samen. Zo lang er geen akkoord is blijft de staking duren.

Het personeel legde vanochtend vroeg het werk neer. "We zeggen al weken dat we met een structureel personeelstekort zitten", zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond aan VRT NWS. "Na de grote zomerdrukte beginnen de mensen het nu ook te voelen en dus hebben ze beslist om het werk neer te leggen."

Concreet hebben alle mensen die verantwoordelijk zijn voor het in- en uitladen van de bagages bij Swissport het werk neergelegd. Aangezien de bagageafhandelaar verantwoordelijk is voor 60 procent van de vluchten op Brussels Airport is de hinder te voelen. Vandaag staat het bedrijf in voor 420 vluchten, vooral van Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook.

Handbagage

Bij Brussels Airlines - de grootste klant van Swissport - is de hinder sterk te voelen. Heel wat vluchten lopen vertraging op en sommige vertrekken ook zonder bagage.  Er zijn intussen ook al 34 vluchten geschrapt door de staking. Brussels Airlines laat dertig eigen personeelsleden bijspringen, maar dat volstaat niet om al het werk voor elkaar te krijgen. Wie de komende uren vertrekt, neemt best enkel handbagage mee. In de vertrekhal herschikken veel reizigers nog hun bagage.

Over alle maatschappijen heen zijn er zo'n 200 vluchten en 10.000 reizigers getroffen, zo laat de luchthaven nog weten. 

Overleg

De vakbonden zitten vanmiddag opnieuw samen met de directie. "We vragen dat mensen met een deeltijds contract voorlopig een voltijds contract krijgen. Daarnaast vragen we een extra premie voor het harde werk van de zomervakantie. We hopen alleszins zo snel mogelijk tot een oplossing te komen."

Video player inladen...

Meest gelezen