VRT

"Gevolgen staking Swissport zullen ook vandaag nog voelbaar zijn"

Hoewel de directie en de vakbonden van Swissport een akkoord hebben gevonden, zullen de gevolgen van de staking bij de bagageafhandelaar ook vandaag nog voelbaar zijn.  Dat zegt woordvoerder Nathalie Van Impe van Brussels Airport.

De staking van het personeel van Swissport die de luchthaven van Zaventem heeft getroffen, zal ook vandaag nog gevolgen hebben voor de reizigers. De vakbonden en de directie hebben gisteren dan wel een akkoord bereikt, pas vanochtend speekt het personeel zich over dat akkoord uit. Pas dan zal duidelijk zijn of de staking doorgaat.

Volgens de vakbonden heeft de directie zich geëngageerd tot een premie voor het personeel en worden tijdelijke contracten verlengd. Ook is een kalender opgesteld om de overige problemen op korte termijn aan te pakken.

Door de staking zijn op de luchthaven duizenden stuks bagage achtergebleven, met alle gevolgen van dien voor vandaag. "Het systeem is zo verstoord dat bijvoorbeeld ook Aviapartner wat vertraging kan hebben bij de bagageafhandeling", zegt woordvoerder Van Impe. "Alle actoren hangen namelijk vast in het systeem."

Het advies om enkel met handbagage te reizen en enkel producten mee te nemen die je het meeste nodig hebt, geldt daarom ook nog voor vandaag. Uiteraard moet handbagage wel bepaalde voorschriften inzake afmetingen respecteren.

Vertraging voor 40 procent van de vluchten

Swissport behandelt circa 60 procent van de vluchten op Zaventem, onder meer van de maatschappijen Brussels Airlines, Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook. Op vluchten die behandeld werden door Aviapartner, was er vandaag geen probleem voor de bagage.

Brussels Airport schat dat gisteren ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking. Die vertraging bedroeg gemiddeld 1 uur en 20 minuten. Een twintigtal vluchten werd afgeschaft. Ongeveer 30.000 passagiers zouden hinder ondervonden hebben. Achtergebleven bagage zal zo snel mogelijk nagestuurd worden.   

Het Gentse bedrijf Happy Flights, dat passagiers juridisch bijstaat om schadevergoeding te bekomen, kreeg naar eigen zeggen heel wat vragen van passagiers die een compensatie willen bekomen van hun luchtvaartmaatschappij. Het laat echter weten dat in het geval van een staking bij een afhandelaar een compensatie niet mogelijk is.

Tomas Teetaert: “Voor de reizigers is er nog altijd hinder”

Video player inladen...

Meest gelezen