Standbeelden in Vlaamse steden gekleed als vluchteling

Vandaag zijn in verschillende Vlaamse steden standbeelden aangekleed als vluchteling. Met deze actie roept Vluchtelingen­werk Vlaanderen op om mee te stappen met de Refugee Walk op 24 september.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil met deze actie zoveel mogelijk burgers blijven sensibiliseren voor de vluchtelingenthematiek. “We vragen aan de mensen: wat zou jij meenemen als je op de vlucht gaat? Hoe voel jij je in die onzekerheid? En we vragen dat ze mee de tocht maken in hun hoofd. Op 24 september gaan we de mensen ook effectief uitnodigen om mee een tocht te
maken op onze Refugee Walk, dat is een sponsortocht ten voordele van onze
werking,” vertelt Caroline Van Peteghem van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Zowel in Brussel, Genk, Gent, Leuven, Mechelen als Oostende zien enkele standbeelden er helemaal anders uit en symboliseren ze de vluchteling. Allemaal zijn ze aangekleed met een reddingsvest en rugzak met daarin enkel een flesje water, treinticket, dekentje, paspoort, een paar oude schoenen en een anemoon, het symbool van hoop.

"Grootste vluchtelingencrisis sinds WO II"

“Tegenwoordig speelt zich de grootste mondiale vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog af. Elk jaar drijven geweld, oorlog, vervolging en wanhoop tienduizenden mensen weg uit hun huis. Sommige vluchtelingen zijn wekenlang gepakt en gezakt te voet onderweg tijdens een gevaarlijke tocht, op zoek naar een veilige thuis”, zegt Charlotte Vandycke directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.  Met de Refugee Walk dagen ze deelnemers uit om in de voetsporen van de vluchtelingen te treden en zelf een tocht van 40 kilometer af te leggen.

De Refugee Walk op 24 september is toe aan zijn tweede editie en heeft plaats in het Limburgse Nationaal Park Hoge Kempen.

Meest gelezen