Stuk fruitcake van meer dan 100 jaar oud gevonden op Antarctica

In enkele hutten op Antarctica heeft een team conservators een stuk fruitcake van ruim een eeuw oud aangetroffen. Waarschijnlijk hoorde het toe aan Robert Scott die in 1911 op expeditie naar de Zuidpool trok.

Een stuk fruitcake van meer dan een eeuw oud, gehuld in papier en verpakt in een tinnen doosje: dat heeft een team conservators van het Antarctic Heritage Trust met standplaats in Nieuw-Zeeland ontdekt tussen 1.500 artefacten die het tussen mei 2016 en juli van dit jaar uit enkele oude hutten op Cape Adare op Antarctica heeft meegenomen.

Hoewel het tinnen doosje danig door roest was aangetast, rook de cake volgens de conservators (bijna) nog eetbaar. In het laboratorium van het Canterbury Museum in het Verenigd Koninkrijk hebben ze alle verpakkingsmateriaal intussen opgelapt, onder meer door schadelijke zuren van het metaal en het papier te verwijderen.

Terra Nova-expeditie

De hutten op Cape Adare zijn in 1899 opgetrokken door de Noor Carsten Borchgrevink als uitvalsbasis voor expedities op Antarctica.  In 1911 nam de Britse ontdekkingsreiziger Robert Scott er samen met zijn teamleden zijn intrek tijdens de zogenoemde Terra Nova-expeditie.

Die expeditie moest hen als eerste mensen ooit op de Zuidpool brengen. Dat lukte hen begin 1912, maar dik een maand eerder was een Noors team onder leiding van Roald Amundsen hen voor geweest. Op de terugweg stierven alle teamleden van Scott door ontbering en kou. Zelf kwam hij eveneens om het leven.

Huntley & Palmers

Het stuk fruitcake hoorde hoogstwaarschijnlijk toe aan Scott. Het is gemaakt door Huntley & Palmers en uit de bronnen van de Terra Nova-expeditie blijkt dat de ontdekkingsreiziger cake van die bakkerij bij zich had.

Alle artefacten die het Antarctic Heritage Trust uit de hutten op Cape Adare heeft meegenomen, keren na conservatie terug. Dat moet omdat het gebied een Antarctic Specially Protected Area is. Eerst zullen conservators wel de hutten zelf aan een renovatie onderwerpen.

Meest gelezen