AP

Taliban: "Afghanistan dreigt nieuw kerkhof te worden voor de Amerikanen"

"Als de Amerikanen hun troepen er niet terugtrekken, dan dreigt Afghanistan een nieuw kerkhof voor de VS te worden." Die waarschuwing sturen de taliban aan het adres van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump heeft enigszins verrassend aangekondigd dat hij de strijd in Afghanistan wil voortzetten. De Amerikanen zijn al sinds het najaar van 2001 - na de aanslagen van 11 september - aanwezig in het land en mogelijk komen er op termijn opnieuw troepen bij.

Dat is hoegenaamd niet naar de zin van de taliban, de islamistische rebellenbeweging in Afghanistan. "In plaats van verder oorlog te voeren, zouden de Amerikanen er beter aan denken om hun soldaten terug te trekken", aldus een woordvoerder.

 De taliban schuwen de harde woorden niet: "Zolang er ook maar één Amerikaanse soldaat in ons land is, zal de jihad doorgaan. Afghanistan zal zo binnenkort een nieuw kerkhof worden voor de Amerikaanse supermacht."

"Ervaring van president dat het ingewikkeld is om zomaar terug te trekken"

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de strijd in Afghanistan voort te zetten, is niet in lijn met eerdere uitlatingen van Trump, die aanvankelijk pleitte voor een snelle terugtrekking. "Mijn originele instinct was om terug te trekken en normaal gezien volg ik mijn instinct. Maar mijn hele leven al hoor ik dat beslissingen heel anders zijn wanneer je achter je bureau zit in de Oval Office", verklaart Trump die shift.

Volgens VS-correspondent Michiel Vos is de aankondiging van de Amerikaanse president een verrassing voor diens achterban. "Maar hij is nu de president die het hoort van de generaals in plaats van de kandidaat die het twittert", verklaart Vos. "Het is toch een beetje de ervaring van een president die leert dat het allemaal wat ingewikkeld is om je zomaar terug te trekken na 16 jaar inmenging."

Trump vreest dat een terugtrekking uit Afghanistan nu een vacuüm zou creëren voor terroristen.  Hij wil naar eigen zeggen "vechten om te winnen", daarna zou een eventueel politiek akkoord met bepaalde elementen van de taliban tot de mogelijkheden behoren. Maar de strijd in Afghanistan gaat dus voort, en daarbij verwijt de Amerikaanse president buurland Pakistan dat dat land te weinig doet in de strijd tegen terrorisme.

Meest gelezen