2 van de 4 verdachten van aanslagen Spanje aangehouden

2 van de 4 verdachten van de aanslagen in Spanje zijn aangehouden. Dat heeft de onderzoeksrechter in Madrid beslist. 1 van de 4 gaf eerder toe dat de terreurcel van plan was een grotere aanslag te plegen in Barcelona met onder meer de Sagrada Familia als doelwit.

Vandaag zijn de 4 nog levende verdachten van de aanslagen van donderdag in Madrid ondervraagd. Vanavond heeft de onderzoeksrechter beslist dat 2 onder hen aangehouden zijn. Hij beschuldigt hen van lidmaatschap van een terroristische organisatie, bezit van explosieven en moord. Een derde verdachte blijft nog 3 dagen ter beschikking van het gerecht. De vierde komt voorwaardelijk vrij.

Een van de verdachten, Mohamed Houli Chemlal (foto onderaan), heeft tijdens de ondervraging bevestigd dat de terreurcel van plan was om "een of meerdere grote aanslagen te plegen in Barcelona". Onder de doelwitten zou onder meer de kathedraal Sagrada Familia zijn geweest, een van de bekendste toeristische trekpleisters van Barcelona.

Die grotere aanslagen zijn voorkomen, omdat er tijdens het maken van de bommen flessen met butaangas zijn ontploft. Dat gebeurde in Alcanar, in de buurt van Tarragona, ten zuiden van Barcelona. Chemlal, afkomstig uit de Spaanse enclave Melilla, op de Marokkaanse kust, werd daarbij gewond en kon gearresteerd worden.

Bij die ontploffing is ook de bendeleider, de imam Abdelbaki Es Satty, gedood. In de ruïnes van het huis hebben speurders overigens een vliegtuigticket op naam de imam met als bestemming Brussel gevonden.

Ook de drie andere verdachten hebben vandaag verklaard dat de imam Abdelbaki Es Satty de leider was van de terreurcel. Hij zou van plan geweest zijn om zichzelf op te blazen bij een grote aanslag.

 

(Editors note: Face of Civil Guard blurred by source in accordance with Spanish law)

Meest gelezen