AP

Trump waarschuwt Pakistan: "We kunnen niet langer zwijgen over safe havens voor terroristen"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar Pakistan. "We kunnen niet langer zwijgen over hun safe havens voor terroristische groepen", zei Trump. Tegelijk kondigde president Trump aan om de Amerikaanse strijd in buurland Afghanistan voort te zetten.

"We hebben Pakistan al miljarden dollars betaald en tegelijk geven ze onderdak aan de terroristen die we bekampen. Dat moet onmiddellijk veranderen", zei Trump. Washington uit al langer openlijk twijfels over de inspanningen van Islamabad om het terrorisme - en in het bijzonder de Afghaanse taliban - te bestrijden.

Trump deed dan ook zijn uitspraak aan het adres van Pakistan, toen hij zijn nieuwe strategie voor buurland Afghanistan uit de doeken deed. Het elimineren van de safe havens van taliban-netwerken is volgens analisten cruciaal om Afghanistan te stabiliseren.

"Pakistan heeft veel te winnen door met de VS samen te werken in Afghanistan en veel te verliezen als het criminelen huisvest", stelde Donald Trump.

Langer in Afghanistan

Opvallend: Trump wil voor de strijd toch langer Amerikaanse militairen in Afghanistan houden. Een (snelle) terugtrekking - zoals hij had geopperd nog voor hij presidentskandidaat was - zou volgens de Amerikaanse leider "een vacuüm creëren dat terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS onmiddellijk zouden vullen". De VS wil zo de fouten vermijden die in Irak zijn gemaakt, klinkt het. Steve Bannon - de ex-adviseur van de president die vorige week werd ontslagen - had steeds gepleit om alle Amerikaanse troepen terug te trekken.

De Amerikaanse gevechtsoperaties tegen de taliban na de aanslagen van 9/11 eindigden officieel in 2014, maar speciale eenheden zijn nog altijd ter plaatse om het Afghaanse leger te helpen. Trump liet niet verstaan of en hoeveel extra Amerikaanse troepen hij zou sturen. Het Pentagon zou geadviseerd hebben om 4.000 extra militairen te sturen, momenteel zijn er ruim 8.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan. Hij verwacht in elk geval wel steun van de Amerikaanse bondgenoten. "We zullen vechten om te winnen", was de Amerikaanse president duidelijk.

Meest gelezen