BELGA / VAN ASSCHE

Twee Belgische films op shortlist European Film Awards

Fien Troch en Philippe Van  Leeuw hebben met hun films "Home" en "Insyriated" de shortlist van de European Film Awards gehaald. Welke van de 51 geselecteerde films ook effectief genomineerd worden, maakt de European Film Academy op 4 november bekend.

De films "Home" van Fien Troch en "Insyriated" van Philippe Van Leeuw zijn een stapje dichter bij een nominatie voor een prestigieuze European Film Award. Het drama en de oorlogsfilm staan op een lijst van 51 films, waaruit de European Film Academy nu kan kiezen. Op 9 december worden de prijzen uitgereikt in Berlijn.

"Home" gaat over de moeilijke communicatie en het gebrek aan begrip tussen een groep jongeren en de volwassenen rond hen. De film maakt ook kans op niet minder dan negen Ensors, onder andere voor Beste Film. Troch is ook genomineerd als regisseur. Op het filmfestival van Venetië kreeg ze de prijs voor beste regisseur.

VRT-filmrecensent Ward Verrijcken noemt de film "niet alleen narratief en emotioneel bijzonder interessant, maar ook visueel erg sterk". Troch heeft namelijk gekozen om de film met het beeldformaat te laten spelen. Soms worden er zelfs smartphonebeelden gebruikt.

"Insyriated" speelt zich af in een huis in Damascus, de hoofdstad van Syrië die al jaren verscheurd wordt door oorlog. De film vertelt het verhaal van twee families die het slachtoffer van de oorlog worden. Op het filmfestival van Berlijn kreeg de film de publieksprijs.

"Het is niet het relaas van de meestal mannelijke strijders op de straten van Damascus, wél die van een al even strijdvaardige huismoeder die haar gezinsleden in leven tracht te houden in een voor de rest geheel verlaten appartementsgebouw", zegt Verrijcken over "Insyriated".

Meest gelezen