Wat weten we tot nu toe over de bezoeken van de imam aan België?

In het dossier rond de terreur in Barcelona en Cambrils, wordt ook België genoemd. De imam die als spilfiguur beschouwd wordt, zou hier niet alleen verbleven hebben, maar ook gepredikt hebben. Zijn laatste passage zou mogelijk zelfs in 2017 geweest zijn, maar dat wordt nog onderzocht. Wat deed hij in ons land? We zetten de feiten op een rij. 

17 augustus 2017, amper vijf dagen geleden werd Spanje opgeschrikt door twee aanslagen in Barcelona en Cambrils. Al snel bleek er een link te zijn met ons land. Imam Abdelbaki Es Satty – de spilfiguur van de terreurcel die omkwam bij de explosie in het huis in Alcanar– zou van januari tot maart 2016 in ons land verbleven hebben. Meer bepaald in Vilvoorde, bevestigt burgemeester Hans Bonte (SP.A): “Het nieuws is hard aangekomen in de stad". De imam was dus kort voor de aanslagen van 22 maart in ons land, maar het federaal parket benadrukt dat er momenteel geen link is tussen de imam en die aanslagen. 

Volgens Bonte had Es Satty verschillende moskeeën gecontacteerd met de vraag of hij daar aan de slag kon, een vraag waar de moskee van Diegem op inging. "Tijdens zijn verblijf heeft hij zeker enkele preken gedaan in de moskee van Diegem", vertelt Mimoun Aquichouch, imam in Vilvoorde en neef van de voorzitter van de Diegemse moskee. "Maar mijn indruk was dat hij niet was zoals het moest zijn. Er was iets in zijn discours dat niet goed zat." De Diegemse voorzitter ging naar de politie omdat hij het niet vertrouwde en gaf hem tegelijk de boodschap mee dat er geen plaats meer was voor Es Satty in de moskee. "Daarna hebben we niets meer van hem gehoord."

Niet één, maar zeker twee en mogelijk drie doortochten in ons land

Maar dat zou niet de laatste doortocht van Es Satty in ons land zijn. Daarna is hij minstens nog één keer in ons land geweest zijn, in mei-juni 2016. Dat blijkt uit de passagierslijsten. Volgens een onbevestigde tip was hij hier nog een derde keer, enkele maanden voor de aanslagen in Barcelona, maar dat wordt nu nog onderzocht. Veiligheidsbronnen stellen wel dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de man hier jongeren gerekruteerd heeft of hier een aanslag plande. Ook in Frankrijk zou de man nog geweest zijn. 

En in het huis in Alcanar waar hij omkwam tijdens een explosie zijn nog vliegtuigtickets naar Brussel gevonden op zijn naam. Dat zeggen het persagentschap Reuters en de Spaanse openbare omroep op basis van een verklaring van de onderzoeksrechter. Of het om nieuwe of gebruikte tickets gaat, is niet duidelijk.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat men niet in staat is die informatie te delen binnen één en dezelfde Schengenzone?

Hans Bonte - burgemeester Vilvoorde

Opvallend: al in 2014 was een Spaans uitwijzingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Toch kon hij ongemerkt en in alle vrijheid door de Schengenzone reizen. Bovendien had de politie – na de tip van de Diegemse moskee – inlichtingen ingewonnen, maar daar bleek hij niet bekend te staan als geradicaliseerd. Zo bleef hij onder de radar. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) stelt zich daar vragen bij: "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat men niet in staat is die informatie te delen binnen één en dezelfde Schengenzone?"

Meest gelezen