Wie was Younes Abouyaaqoub, de doodrijder van de Ramblas?

Voor vrienden en familieleden kwam het nieuws dat Younes Abouyaaqoub betrokken was bij de aanslagen in Barcelona als een volledige verrassing. Blijkbaar is de jongeman erg snel en onopvallend geradicaliseerd.

Younes Abouyaaqoub werd in Marokko geboren, maar toen hij vier was, verhuisde het gezin naar Ripoll, een klein stadje in de schaduw van de Pyreneeën in het noorden van Catalonië. Daar heeft hij zijn hele leven doorgebracht.

De jongeman schitterde op school en behaalde een diploma elektromechanica. Zijn medestudenten vonden hem "een fantastische kerel", maar ook "stil en verlegen", iemand die moeilijkheden uit de weg ging. Veel andere ouders en leraars vonden hem een voorbeeld voor andere studenten.  Gelijkaardige reacties zijn er bij mensen die met hem in de lokale voetbalclub speelden en bij collega's. Na zijn studies werkte Abouyaaqoub bij een lasbedrijf dat industrieel onderhoud doet in en rond Ripoll.

Ook de moeder van Abouyaaqoub is in shock. Zaterdag, twee dagen na de aanslagen in Barcelona en Cambrils, nam ze nog deel in een betoging van moslims tegen de terreur. Nu durft ze de deur niet meer uit.

Wat de jongeman van 22 naar het terrorisme gedreven heeft, is voor veel mensen die hem kenden een raadsel. "Diegene die hem gebrainwasht heeft, moet ontzettend intelligent en listig geweest zijn", klinkt het.  

De imam die de terreurcel uitbouwde

Younes Abouyaaqoub is niet de enige die in de val van de imam die de terreurcel in Catalonië heeft uitgebouwd, getrapt is. Het valt op dat de leden van de groep allen erg jong waren, sommigen nog gewoon tieners. Die mensen zijn natuurlijk gemakkelijk te beïnvloeden, denken we maar aan de jonge Oostfronters die tijdens de bezetting werden opgejut door priesters zoals Cyriel Verschaeve die hun religieuze functie en gezag misbruiken.

Het lijkt dat dit nu in een andere vorm terugkeert, maar dan in een andere godsdienst. De man in het centrum van de terreur was de imam Abdelbaki Es Satty. Getuigen vertelden de krant El Pais dat Es Satty net die jongeren uitkoos die hij als gemakkelijk te beïnvloeden beschouwde en hen apart nam voor gesprekken in een minibusje of flats. Als hij hen kon overtuigen, richtte hij zich vaak op hun broers of neven.

Es Satty bleek een grote overtuigingskracht te hebben, zeker met erg jonge mensen en wist dat die vaak onder de radar van de veiligheidsdiensten blijven, zeker als het gaat om jongeren die tot voor kort erg goed geïntegreerd waren in de Europese maatschappij. Abdelbaki Es Satty is nog voor de aanslagen omgekomen bij de gasexplosie in Alcanar. Wellicht ging er toen iets fout bij het maken van een bom. Zijn DNA is daar gevonden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hier boven links is de moeder van Abouyaaqoub tijdens de betoging van moslims zaterdag tegen het terrorisme.

Meest gelezen