Copyright Sandpaper Films 2017/BBC Worldwide

"De paparazzi bleven foto's nemen toen onze moeder op de achterbank aan het sterven was"

Het is intussen bijna twintig jaar geleden, maar de Britse prins Harry blijft het zeer moeilijk hebben met de paparazzi die prinses Diana achtervolgden die noodlottige nacht dat ze verongelukte. In de documentaire "Diana, 7 days", die de BBC aanstaande zondag uitzendt, vertelt de prins ook waarom. "Diezelfde paparazzi bIeven foto's nemen toen onze moeder op de achterbank van de auto aan het sterven was."

Prinses Diana (36) kwam op 31 augustus 1997 om leven bij een tragisch ongeval in Parijs. Opgejaagd door paparazzi en onder invloed van alcohol crashte de chauffeur van haar Mercedes tegen de 13e pilaar van de tunnel Pont de l’Alma in de Franse hoofdstad.  "Ze leefde zeker nog, ze had een vrij zware hoofdwonde. Diegenen die haar ongeval veroorzaakten, hielpen haar niet. Ze bleven foto's nemen toen onze moeder op de achterbank aan het sterven was. Die foto's belandden dan bij de nieuwsredacties over het hele land", vertelt Harry met verkropte emotie tegen de camera van de Britse openbare omroep.

De paparazzi hielpen haar niet

Het is een van de vele getuigenissen uit de documentaire "Diana, 7 days" die de BBC aanstaande zondag uitzendt. Brits oud-premier Tony Blair en Diana's zus Sarah en broer Charles Spencer komen aan het woord. Diana's oudste zoon, prins William, stelt dat het drama hem toch niet klein heeft gekregen. "Als je zoiets traumatisch hebt beleefd als je 15 bent, dan maakt het je of breekt het je. Ik liet het mij niet breken. Ik wilde dat ze (Diana, red.) trots zou zijn. Dat al de energie die ze in ons stak toen we jonger waren, niet verloren zou gaan."

Ik liet het drama mij niet breken

Copyright Sandpaper Films 2017/BBC Worldwide

"Onze vader was er voor ons"

William en Harry benadrukken ook dat hun vader, kroonprins Charles, in die moeilijke periode een aanwezige vader was. "Hij was er voor ons. Hij was onze enige overgebleven ouder en deed zijn best om ons te beschermen en te verzorgen. Maar goed, hij moest natuurlijk ook haar dood verwerken", klinkt het. Daarmee maken de zonen komaf met de geruchten alsof de dood van zijn ex-vrouw Charles onverschillig liet en hij de jongens aan hun lot overliet.

AP

De documentaire "Diana, 7 days" wordt ook uitgezonden in twee delen op zender Eén, op maandag 28 en dinsdag 29 augustus rond 22.10 uur. Meer informatie klik hier.

Video player inladen...

Meest gelezen