Aantal terroristische aanslagen gedaald met 9 procent

Vorig jaar is het aantal terreuraanslagen gedaald in vergelijking met 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse universiteit van Maryland. Wereldwijd waren er 13.400 terroristische aanslagen, die maakten 34.000 doden. 1 op de 3 van die dodelijke slachtoffers zijn de daders van de aanslag.

Er was terreur in 108 landen. Ook ons land, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland staan op de lijst, maar 9 op de 10 aanslagen gebeurden in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië. Daar vielen ook bijna alle slachtoffers (97 procent).  Van de 11 meest dodelijke aanslagen waren er 10 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De 9 meest dodelijke terreurdaden vonden plaats in Irak. In juli vorig jaar vielen in Bagdad bij 1 aanslag bijna 400 doden.  Maar 1 procent van de terreurslachtoffers viel in West-Europa, een vijfde minder dan in 2015.  

Terroristen gebruiken andere technieken

Zo was er een toename van het aantal incidenten met voertuigen die op voetgangers inrijden. Dat was onder meer het geval in Nice en Berlijn, ook bij de aanslagen vorige week in Barcelona  gebruikten de daders een wagen. De tactiek is volgens de onderzoekers niet helemaal nieuw, "maar er is wel een stijging in frequentie en in het aantal dodelijke slachtoffers".

1 op 3 dodelijke slachtoffers zijn daders

In totaal kwamen er zowat 11.600 terroristen om, op een totaal van om en bij de 34.000.

Meest gelezen